Krem z białych warzyw z chipsem z gruszki i karmelizowanymi orzechami
Kategoria: obiad

Czas przygotowania: 30 min + 90 min oczekiwania
Liczba porcji: 6-8

SKŁADNIKI

Krem z białych warzyw

  • 200 ml śmietany 18% Miletto
  • 4 pietruszki
  • seler
  • 2 cebule
  • por
  • 2 listki laurowe Bolinero
  • 4 ziela angielskie Bolinero
  • 8 ziarenek czarnego pieprzu Bolinero
  • ½ łyżeczki cynamonu Bolinero
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Karmelizowane orzechy

  • 80 g orzechów włoskich Sereno
  • 80 g migdałów Sereno
  • 100 g cukru

Dodatkowo

  • 2 gruszki
  • olej z pestek dyni

PRZYGOTOWANIE

Krem z białych warzyw

Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć je do dużej miski, skrop oliwą i posyp solą (najlepiej gruboziarnistą). Wymieszaj i przełóż do żaroodpornego naczynia lub na blachę. Piecz przez ok. 30-45 minut w 220°C, aż się zarumienią. Następnie przełóż je do garnka i zalej wodą (tylko do przykrycia, ok. 1 l). Wrzuć listki laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz. Gotuj pod przykryciem do momentu, gdy warzywa całkiem zmiękną. Płyn przecedź, aby pozbyć się przypraw. Warzywa zmiksuj blenderem na gładko razem z otrzymanym bulionem i kolejno ponownie przecedź przez sito. Do zupy dodaj śmietanę, cynamon oraz gałkę i ponownie zmiksuj. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Gotową zupę rozlej na talerze, ułóż chipsy z gruszki i karmelizowane orzechy, a wierzch posyp cynamonem lub gałką.

Karmelizowane orzechy

Do rondelka wsyp cukier i dodaj 4 łyżki wody. Wymieszaj i wstaw na mały ogień. Cukier po pewnym czasie powinien zacząć wrzeć i nabierać bursztynowego koloru. Pamiętaj, aby w tym czasie ani razu go nie mieszać, tylko przechylać delikatnie rondlem. Do brązowego cukru wsyp orzechy, wymieszaj i rozłóż je równomiernie na papierze do pieczenia. Odstaw do wystudzenia, a następnie pokrusz.

Chips z gruszki

Gruszki pokrój na cienkie plasterki i ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Susz ok. godzinę w temperaturze 100-120°C.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO