Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 4

SKŁADNIKI

Kotlety mielone:

  • Kotlety mielone
  • opakowanie mielonego Naturli
  • czerstwa bułka pszenna
  • cebula
  • płaska łyżeczka papryki Bolinero
  • ½ łyżeczki majeranku Bolinero
  • 100 ml aquafaby (wody z puszki po ciecierzycy)
  • ok. 100 g bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Młode ziemniaki z koperkiem:

  • 500 g młodych ziemniaków
  • łyżka masła Miletto
  • łyżka siekanego koperku
  • sól

Mizeria:

  • 300 g ogórków100 ml jogurtu naturalnego Miletto
  • kilka kropli soku z cytryny
  • sól, pieprz

przepis kotlety mielone.png

PRZYGOTOWANIE

Bułkę zalej letnią wodą i odstaw na kwadrans. Odciśnij i dodaj do mielonego. Następnie na tarce zetrzyj cebulę. Do mięsa dodaj paprykę, majeranek, kilka łyżek bułki tartej i wlej połowę aquafaby. Przypraw solą oraz pieprzem do smaku. Masę zagnieć i uformuj 8 kotletów. Obtocz je najpierw w aquafabie, a później w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron po około 2 minuty. Gotowe kotlety odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podawaj od razu z ugotowanymi młodymi ziemniakami oraz mizerią.

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w lekko osolonym wrzątku. Odcedź, dodaj masło i posiekany koperek. Wstrząśnij kilka razy garnkiem i podawaj od razu. Ogórki obierz i pokrój w plasterki. Dodaj jogurt, sok z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO