Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Kotleciki jajeczne z pęczakiem

Ilość porcji: ok. 3 - 4 porcje

SKŁADNIKI

  • 100 g kaszy pęczak
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1 łyżka koperku lub posiekanej natki pietruszki
  • 2 małe jajka
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • bułka tarta do panierowania
  • olej lub masło klarowane do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Kaszę pęczak ugotuj w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odstaw do wystudzenia. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju na złoty kolor. Jajka ugotuj na twardo, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do kaszy. Następnie dodaj majonez, bułkę tartą, podsmażoną cebulę i koperek/pietruszkę. Do składników wbij jajka, wymieszaj doprawiając solą i pieprzem. Formuj niewielkie kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor. Podawaj z ulubioną sałatką lub jako zamiennik kotlecików mięsnych do obiadu.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO