Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Kotleciki jajeczne z kalafiorem

Ilość porcji: ok. 12-15 kotlecików
Czas przygotowania:
40 minut

SKŁADNIKI

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 surowe jajko
  • 1/2 kalafiora
  • 3 łyżki szczypiorku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • masło klarowane do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Kalafiora podziel na kilka mniejszych różyczek. Ugotuj go w osolonej wodzie, odcedź i odstaw do wystudzenia. Cebulkę posiekaj w drobną kostkę, podsmaż na patelni z łyżką masła. Wystudzonego kalafiora rozdrobnij w malakserze lub posiekaj na desce na mniejsze kawałki. Ugotowane jajka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj do kalafiora razem z podsmażoną cebulką. Wsyp posiekany szczypiorek, dodaj 2 łyżki bułki tartej oraz surowe jajko. Masę dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj łyżką. Uformuj małe kotleciki, obtocz je w bułce tartej. Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła klarowanego i smaż kotleciki na małym ogniu przez ok. 3 minuty z każdej strony. Gotowe kotleciki podawaj z ulubioną sałatką.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO