Kosz piknikowy na wycieczkę rowerową: kolorowe kanapki i orzechowe batoniki

Kolorowe kanapki

Czas przygotowania: ok. 15 minut
Liczba porcji: 10 małych kanapek

SKŁADNIKI

  • chleb żytni
  • plastry szynki np. z kurczaka
  • plastry sera żółtego
  • ogórek zielony
  • rzodkiewka
  • sałata
  • masło

 

PRZYGOTOWANIE

Kromki chleba smarujemy lekko masełkiem i nakładamy sałatę, plaster szynki, plaster sera, ogórka i rzodkiewkę. Kanapki składamy i kroimy na trójkąty.

 

 

 

Orzechowe batoniki

Orzechowe batoniki

Czas przygotowania: ok. 10 minut  + 2 godziny w lodówce
Liczba porcji: 8 batoników

 

SKŁADNIKI

  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 3 łyżki miodu
  • orzechy laskowe (dodaj tyle, ile lubisz!)
  • szklanka orkiszu ekspandowanego
  • gorzka czekolada

 

PRZYGOTOWANIE

Miód rozpuszczamy razem z masłem orzechowym w rondelku na małym ogniu. Dodajemy pokruszone orzeszki i orkisz. Keksówkę wykładamy papierem i nakładamy na całość powstałą masę. Do garnuszka wlewamy wodę, a na garnek kładziemy miskę, w której rozpuszczamy całą tabliczkę czekolady. Czekoladą polewamy orzechową masę w keksówce, a następnie wkładamy ją na ok. 2 godziny do lodówki. Po dwóch godzinach wyjmujemy papier z keksówki i kroimy całość na batoniki. Dla efektu, możemy zawinąć ok ⅓ batonika w papier i obwiązać sznurkiem.

Netto i Mamala znają sposób na przekąski, które warto zabrać ze sobą na piknik – wypróbuj nasz przepis już dziś!

Gazetka NETTO