Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4

SKŁADNIKI

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 120 g -150 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 250 g śliwek węgierek
  • cynamon
  • cukier brązowy

Do podania:

  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE

Obrane, ugotowane w osolonej wodzie, odcedzone ziemniaki rozgnieć praską. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

Śliwki umyj i usuń pestki tak, aby połówki nadal pozostały złączone. Do środka wsyp szczyptę cynamonu i trochę cukru. Jeśli śliwki są słodkie możesz pominąć cukier.

Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, jajko i ziemniaki. Zagnieć w jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić dosyp więcej mąki. Im mniej mąki, tym knedle będą delikatniejsze.

Dłonie oprósz mąką i formuj kulki wielkości większej śliwki. Spłaszcz kulę na dłoni tworząc placuszek, umieść na środku śliwkę i uformuj kulkę. Odkładaj na oprószoną mąką stolnicę.

W większym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Wrzuć knedle i gotuj 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmij kluski łyżką cedzakową. Podawaj z roztopionym masłem i posypane cukrem oraz cynamonem.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO