Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Kieszonki cukiniowe z łososiem

Ilość porcji: ok. 3 - 4
Czas przygotowania: 1 h

SKŁADNIKI

  • 2 - 3 łyżki oleju
  • 3 średnie marchewki
  • 1 papryka 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól 
  • pieprz
  • ostra papryka w proszku
  • 1,5 łyżki posiekanego koperku
  • 3 cukinie
  • sok z ½ cytryny
  • ok. 700 g fileta z łososia 
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek 

Wykonanie

Cebulę pokrój drobno i podsmaż na oleju na złoty kolor. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i startą na grubych oczkach marchewkę. Możesz też poszatkować warzywa w malakserze. Całość przykryj i duś ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Marchewka powinna być miękka. Dopraw solą pieprzem, ostrą papryką i wymieszaj. Dodaj koperek i ponownie wymieszaj.

Cukinię umyj i osusz. Obieraczką do warzyw odcinaj grube, długie plastry wzdłuż cukinii. 

Łososia umyj i osusz. W razie potrzeby usuń skórę. Pokrój na większe kawałki, ok. 7 x 7 cm. Każdy kawałek polej oliwą, oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszaj. 

Na desce umieść 4 plastry cukinii. Dwa pionowo, a dwa poziomo. Zapleć nieco, przekładając plastry pod spodem i na górze. Na środku umieść odrobinę marchewkowego farszu i kawałek łososia. Zapleć, tak aby kieszonka była w miarę stabilna. Nie musi to być idealnie - najważniejsze, aby kieszonka przy przenoszeniu się nie rozpadła. Kieszonki skrop oliwą i grilluj z obu stron kilka minut, aż łosoś będzie upieczony. Od razu podawaj!

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO