Kasza z awokado, jajkiem w koszulce i bazylią
Kategoria: obiad

Czas przygotowania: 30 min
Liczba porcji: 2

SKŁADNIKI

  • 100 g kaszy gryczanej
  • łyżka oleju kokosowego
  • mała, czerwona cebula
  • mały ząbek czosnku
  • łyżka posiekanej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • awokado
  • łyżka soku z cytryny

Jajko w koszulce:

  • 2 jajka
  • 1 l wody
  • 2 łyżki octu

Do podania:

  • listki świeżej bazylii
  • łyżeczka sezamu podprażonego
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE

Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i zeszklij drobno posiekaną cebulkę. Pod koniec dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dodaj ugotowaną, odcedzoną kaszę gryczaną, posiekaną bazylię i wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Kaszę przełóż do miseczek.

Awokado obierz i pokrój w paski. Skrop sokiem z cytryny i przełóż do misek z kaszą. Przygotuj jajka w koszulce.

Jajko wbij do małej miseczki. W garnku zagotuj wodę, zmniejsz moc palnika i dodaj ocet. Mieszaj wodę, aby na środku utworzył się wir. Cały czas mieszając, w środek wiru wlej jajko z miseczki. Przestań mieszać i gotuj jajko ok. 2-3 minuty. Wyjmij jajko łyżką cedzakową i odsącz na papierowym ręczniku. Powtórz czynność z drugim jajkiem.

Jajka umieść na środku kaszy, udekoruj listkami świeżej bazylii, posyp sezamem, pieprzem i solą. Od razu podawaj!

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO