Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Grzanki z grillowaną kaszanką, cebulą oraz salsą z jabłka i buraka

Ilość porcji: ok. 3 - 4
Czas przygotowania: ok. 1 h

SKŁADNIKI

  • 2 opakowania kaszanki mini (400 g)
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Salsa z buraków i jabłka:

  • 2 średnie, ugotowane buraki
  • 1 słodkie jabłko
  • 1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 1 duża bagietka lub 3 kajzerki
  • 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE

Cebulę obierz i pokrój w cienkie talarki. Przełóż do miseczki, dodaj odrobinę soli, pieprzu oraz olej. Całość dokładnie wymieszaj. Folię aluminiową podziel na mniejsze kawałki, na każdy nałóż porcję cebuli, umieść kaszankę i ponownie cebulę. Każdą porcję kaszanki przygotuj tak samo. Grilluj do momentu, aż kaszanka będzie gorąca, a cebula miękka.

Bagietkę przekrój wzdłuż i podziel na mniejsze kawałki. Skrop oliwą i grilluj, aż się ładnie przyrumieni i będzie chrupiąca.

Buraka pokrój w drobną w kostkę, jabłko obierz i pokrój tak samo jak buraki. Tuż przed podaniem połącz buraki, jabłko, pietruszkę, musztardę, miód, oliwę i ocet. Dopraw solą i pieprzem. Gorącą kaszankę wyjmij z jelita i nałóż na grillowane bagietki. Na kaszankę nałóż salsę, grillowaną cebulkę i od razu podawaj!

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO