Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Grillowany pstrąg w sosie cytrynowym

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: ok. 1 h

SKŁADNIKI

  • 2 świeże pstrągi wypatroszone
  • sok z cytryny
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 2 plastry cytryny

Sos cytrynowy z chilli:

  • 50 g masła
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 papryczka chilli (bez gniazd nasiennych)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Pstrągi opłucz i osusz. Wykonaj kilka nacięć nożem na jednym boku, następnie skrop sokiem z cytryny, natrzyj rozdrobnionym czosnkiem, oliwą oraz dopraw solą i pieprzem. Do środka włóż po 1 plasterku cytryny i połowie natki pietruszki.

W garnuszku roztop masło, dodaj skórkę otartą z cytryny, miód, drobno posiekaną papryczkę chilli, natkę pietruszki, drobno posiekany czosnek i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Powstałą mieszanką polej pstrągi zostawiając ok. 1/3 mieszanki na koniec, do podania.
Pstrągi grilluj lub piecz w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 15 - 20 minut w temperaturze 250 stopni. Ryby podawaj z pieczonymi ziemniakami, lekką sałatką i sosem cytrynowym.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO