Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Grillowany bakłażan z sosem tahini i granatem

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 1 h

SKŁADNIKI

  • 1 bakłażan
  • sok z ½ cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka kuminu
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta cynamonu
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 2,5 łyżki tahini
  • 1 łyżka rzadkiego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • pęczek posiekanej pietruszki
  • pestki z ½ granatu

PRZYGOTOWANIE

Bakłażana umyj, wytrzyj ręcznikiem papierowym i pokrój na plastry o grubości 1 cm. W miseczce wymieszaj: sok z cytryny, oliwę, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, kumin, paprykę, cynamon, sól i pieprz. Każdy plaster bakłażana posmaruj marynatą z obu stron i odstaw na 20 - 30 minut. Następnie na patelni grillowej rozgrzej odrobinę oleju i smaż na niej plastry bakłażana z obu stron przez 2 - 3 minuty.

Sos:
Tahini, jogurt, oliwę, sól i cukier zmiksuj blenderem na gładki sos. Pietruszkę drobno posiekaj, a z granata obierz i przesyp pestki do miseczki. Grillowane plastry bakłażana umieść na talerzu, polej sosem, posyp pestkami granatu, pietruszką i od razu podawaj.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO