Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Grillowane udka z kurczaka w sosie BBQ z pietruszką

Ilość porcji: ok. 4
Czas przygotowania: 1 h + czas na marynowanie mięsa 1,5 h

SKŁADNIKI

  • 1 kg udek z kurczaka bez kości

Sos BBQ:

  • 400 g pomidorów krojonych w puszce
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka musztardy, stołowej lub sarepskiej
  • 2 łyżeczki posiekanej pietruszki
  • ok. 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Do podania:

  • posiekana natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju na złoty kolor. Pod koniec dodaj czosnek pokrojone w plasterki i krótko podsmaż. Dodaj pomidory z puszki gotuj wszystko pod przykryciem, ok. 5 minut. Dodaj musztardę, miód, cukier, ketchup, sos sojowy, olej sezamowy oraz wszystkie przyprawy. Gotuj całość ok. 10 minut. Zblenduj na gładki sos. W razie potrzeby dodaj więcej soli lub pieprzu

Mięso umyj, osusz i przełóż do wystudzonego sosu. Marynuj ok. 1,5 h. Grilluj na rozgrzanym ruszcie. Przed podaniem posyp natką pietruszki. Podawaj z pozostałym sosem BBQ.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO