Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Grillowane tofu w musztardowo - miodowej marynacie

Ilość porcji: 3 - 4
Czas przygotowania: ok. 30 min + czas na marynowanie 12 h

SKŁADNIKI

  • 2 kostki tofu, każda po 250 g
  • 150 g musztardy stołowej lub sarepskiej
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 40 g oleju rzepakowego
  • 60 g miodu
  • 60 g sosu sojowego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z limonki
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 cebula, pokrojona na ósemki

PRZYGOTOWANIE

Kostki tofu przekrój wzdłuż na plastry o grubości ok. 2 cm. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj. Dodaj cebulę i wymieszaj. Do miseczki wlej kilka łyżek marynaty i umieść plaster tofu. Posmaruj go ponownie marynatą i tak przekładaj plastry smarując każdy marynatą. Na ostatni kawałek tofu i wylej pozostałą marynatę. Miseczkę przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na całą noc.

Kolejnego dnia grilluj.. W trakcie grillowania możesz polewać tofu pozostałą marynatą. Podawaj z ulubionym pieczywem lub sałatką.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO