Gnocchi buraczano-marchewkowe z pesto z rukoli

Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 4-6

SKŁADNIKI

Gnocchi:

  • 600 g ziemniaków
  • 400 g marchwi
  • 400 g buraków
  • 400 g mąki pszennej + do podsypania
  • 100 g sera Parmigiano Reggiano Premieur
  • łyżeczka imbiru Bolinero
  • łyżeczka gałki muszkatołowej Bolinero
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

Pesto z rukoli:

  • 2 duże garści rukoli
  • garść migdałów Sereno
  • 50 g sera Parmigiano Reggiano Premieur
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • szczypta soli

przepis gnocchi buraczano-marchewkowe z pesto z rukoli.png

PRZYGOTOWANIE

Gnocchi
Warzywa obierz, pokrój i ugotuj osobno w lekko posolonej wodzie. Kolejno wystudź i utłucz tłuczkiem do ziemniaków lub zmiel maszynką do mielenia mięsa.

Ziemniaki podziel na dwie porcje, do jednej dodaj purée z marchwi, a do drugiej z buraków. Do obu wbij jajka i wsyp po 200 g mąki i po 50 g startego parmezanu. Do części marchewkowej dodaj imbir, a do buraczanej gałkę muszkatołową. Oba ciasta dopraw solą oraz pieprzem i zagnieć. Ciasto powinno być luźne, ale dać się formować.

Z obu ciast uformuj gnocchi, formując kulkę, a następnie ją spłaszczając oprószonym w mące widelcem. Kluski gotuj w osolonym wrzątku przez 5 minut od wypłynięcia. Podawaj od razu z pesto lub przestudź w zimnej wodzie. (Pamiętaj, aby gnocchi gotować osobno, inaczej wzajemnie się zabarwią).

Pesto z rukoli
Migdały posiekaj i podpraż na suchej patelni. Umieść je w moździerzu lub kielichu blendera. Dodaj rukolę, otarty parmezan, ząbek czosnku, sól oraz oliwę z oliwek. Utłucz lub zmiksuj, aż składniki się połączą i powstanie gęsty sos.

Ugotowane gnocchi wmieszaj z pesto i podaj na talerzach. Możesz je dodatkowo udekorować listkami rukoli i startym parmezanem.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO