Czas przygotowania: 50 min
Liczba porcji: 4
Ciasto kruche:
Nadzienie:
Zobacz też: TARTA ROSOŁOWA
Wsyp do miski mąkę i dodaj zimne masło pocięte w kostkę. Rozetrzyj mąkę z masłem palcami. Dodaj sól, jajko i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 30 minut. W niewielkiej misce zmieszaj jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty cheddar.
Schłodzone ciasto podziel na cztery części i rozwałkuj każdą na okrągły kształt. Na środku rozsmaruj mieszankę jogurtową i ułóż pomidory, następnie złóż brzegi do środka, by ciasto trzymało w środku pomidory. Piecz w 180ºC przez około 20 minut. Wypieczone galette posyp świeżą natką pietruszki oraz serem feta.
Zobacz też: FOCCACIA Z RÓŻNYCH MĄK Z SOSAMI