Galette z pomidorami
Kategoria: obiad

Czas przygotowania: 50 min
Liczba porcji: 4

SKŁADNIKI

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej
  • 90 g masła
  • jajko
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 500 g pomidorków daktylowych RedStar
  • 50 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g startego sera cheddar
  • 150 ml jogurtu naturalnego Miletto
  • pęczek świeżej natki pietruszki

galette4.jpg

PRZYGOTOWANIE

Wsyp do miski mąkę i dodaj zimne masło pocięte w kostkę. Rozetrzyj mąkę z masłem palcami. Dodaj sól, jajko i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 30 minut. W niewielkiej misce zmieszaj jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty cheddar.

Schłodzone ciasto podziel na cztery części i rozwałkuj każdą na okrągły kształt. Na środku rozsmaruj mieszankę jogurtową i ułóż pomidory, następnie złóż brzegi do środka, by ciasto trzymało w środku pomidory. Piecz w 180ºC przez około 20 minut. Wypieczone galette posyp świeżą natką pietruszki oraz serem feta.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO