Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Frytki Belgijskie

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania:
1 h

SKŁADNIKI

  • 1 kilogram dużych, podłużnych ziemniaków
  • 2,5 litra oleju rzepakowego*
  • sól

PRZYGOTOWANIE

Do frytek najlepiej wykorzystać ziemniaki “mączyste”, czyli typu kulinarnego B lub C. Ziemniaki obierz i włóż do garnka z zimną wodą. Dokładnie umyj, osusz i pokrój na grube, prostokątne frytki.

Do garnka wlej olej i rozgrzej do temperatury 130 - 140 stopni. Podziel frytki na niewielkie partie i smaż na oleju ok. 8 - 10 minut. Jeśli dodasz na raz zbyt dużą ilość frytek, temperatura oleju znacznie się obniży.

Frytki w zależności od ich grubości smaż przez około 8 - 10 minut. Wyjmij frytki z oleju łyżką cedzakową i przełóż do miski wyłożonej papierowym ręcznikiem. Usuń ręcznik i odstaw do wystudzenia na 30 minut.

Po wystudzeniu przejdź do powtórnego smażenia rozgrzewając olej do temperatury 190 stopni. Wrzuć frytki i smaż około 2 minuty na rumiany kolor. Wyjmij z oleju, oprósz solą i od razu podawaj. Najlepiej smakują z majonezem lub ketchupem!

*W oryginalnym przepisie na frytki belgijskie wykorzystuje się do smażenia łój wołowy. Jednak z powodzeniem możesz go zastąpić olejem.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO