Foccacia z różnych mąk z sosami

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • Foccacia z różnych mąk z sosami
  • 10 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 30 g masła, ciepłego, pokrojonego na kawałki
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej
  • rozmaryn - jeśli lubicie to jedną gałązkę samych igiełek, można też pominąć
  • 1/2 łyżeczki soli
  • słoik oliwek La Campagna

Sosy:

  • puszka całych pomidorów
  • 2 duże łyżki gęstego jogurtu
  • łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta soli

  przepis Foccacia z różnych mąk z sosami.png

PRZYGOTOWANIE

Do dużej miski wlać ciepłą wodę, drożdże i cukier. Wymieszaj i zostaw na 5 minut. Następnie dodaj masło, mąki, sól i wyrabiaj przez 5 minut ciasto. Miskę nasmaruj oliwą i włóż do niej ciasto, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją wielkość, rozłóż na blasze papier do pieczenia i uformuj na nim płaski placek z ciasta. Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Posiekaj drobno oliwki i posyp nimi placek. Foccacię piecz od 10-15 minut.
Wszystkie składniki wymienione do przygotowania sosu miksujemy. Można dodać odrobinę cukru do smaku. Z pesto szykujemy sos bazyliowy, a po wymieszaniu hummusu i granata.

Netto razem z "Tatą w pracy" polecają pyszną foccacię z sosami - poznaj przepis idealny na przekąskę podczas wspólnego kibicowania!

Gazetka NETTO