FOCACCIA Z POMIDORAMI, OLIWKAMI I ROZMARYNEM
Kategoria: obiad

Czas przygotowania: 2,5 h

Liczba porcji: 4

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 230 g mąki pszennej Gracja
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 5 g suszonych drożdży
  • 150 ml wody
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki zielonych oliwek
  • ok. 20 pomidorków daktylowych RedStar
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu lub łyżka suszonego rozmarynu Bolinero
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek

Focaccia z pomidorami, oliwkami i rozmarynem.jpg

PRZYGOTOWANIE

Mąkę przesiej do misy miksera, dodaj sól, cukier, drożdże i wymieszaj. Wlej olej oraz wodę i połącz składniki w jednolite ciasto. Wyrabiaj w misie miksera lub na stolnicy, aż ciasto będzie gładkie, miękkie oraz elastyczne (ok. 10 minut). Przełóż ciasto do natłuszczonej olejem miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.

Wyrośnięte ciasto wyrabiaj na stolnicy przez chwilę, aby “odgazować” ciasto. Formę o wymiarach 20x30 cm posmaruj oliwą, wyłóż ciasto i ugniatając je palcami rozłóż na całej powierzchni blaszki. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

Na cieście poukładaj przekrojone oliwki i pomidorki, lekko je dociskając. Wierzch posmaruj oliwą przy pomocy pędzelka. Posyp rozmarynem. Piecz w temperaturze 190 stopni ok. 25-30 minut na rumiany kolor.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO