Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Falafele z bobu i cieciorki

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1,5 h

SKŁADNIKI

  • 280 g bobu (ugotowanego i obranego)
  • 240 g ciecierzycy z puszki
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 8 listków mięty
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 i 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
  • odrobina cayenne
  • olej do smażenia: rzepakowy lub z pestek winogron

PRZYGOTOWANIE

Bób, odsączoną z zalewy ciecierzycę, cebulę, czosnek, miętę, pietruszkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i przyprawy: sól, pieprz, kolendrę, kardamon, kmin rzymski oraz cayenne umieść w malakserze i zmiksuj, aby powstała w miarę jednolita masa. Spróbuj i dodaj więcej pieprzu i soli w razie potrzeby. Gotową masę umieść na 1 h w lodówce. Po wyjęciu formuj kulki o średnicy ok. 3 cm mocno ściskając masę w rękach tak, aby kulki były jak najbardziej zbite.
Smaż na głębokim tłuszczu – falafele powinny być całkowicie zanurzone w oleju podczas smażenia. Smaż do momentu, aż będą złoto-brązowe.
Falafele możesz również piec w piekarniku układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej tłuszczem. Przed wstawieniem do piekarnika każdy falafel posmaruj z wierzchu olejem i piecz w temperaturze 200 stopni przez 8 – 10 minut, a następnie obróć i piecz kolejne 5 – 8 minut. Podawaj z tahiną i mnóstwem warzyw.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO