Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1,5 h
Bób, odsączoną z zalewy ciecierzycę, cebulę, czosnek, miętę, pietruszkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i przyprawy: sól, pieprz, kolendrę, kardamon, kmin rzymski oraz cayenne umieść w malakserze i zmiksuj, aby powstała w miarę jednolita masa. Spróbuj i dodaj więcej pieprzu i soli w razie potrzeby. Gotową masę umieść na 1 h w lodówce. Po wyjęciu formuj kulki o średnicy ok. 3 cm mocno ściskając masę w rękach tak, aby kulki były jak najbardziej zbite.
Smaż na głębokim tłuszczu – falafele powinny być całkowicie zanurzone w oleju podczas smażenia. Smaż do momentu, aż będą złoto-brązowe.
Falafele możesz również piec w piekarniku układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej tłuszczem. Przed wstawieniem do piekarnika każdy falafel posmaruj z wierzchu olejem i piecz w temperaturze 200 stopni przez 8 – 10 minut, a następnie obróć i piecz kolejne 5 – 8 minut. Podawaj z tahiną i mnóstwem warzyw.