Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Burger z kalafiorem i sosem paprykowym

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania:
45 minut

SKŁADNIKI

  • 4 bułki
  • 1 średni kalafior
  • 1 duży pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • 5-6 listów sałaty rzymskiej
  • 1 ser camembert
  • garść świeżej rukoli

Sos paprykowy:

  • 300 g papryki czerwonej
  • 100 g bakłażana
  • 1/2 główki czosnku
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • ok. 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

PRZYGOTOWANIE

Sos paprykowy: Paprykę słodką przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pestki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200°C (funkcja grill) przez ok 20-30 minut. Potem przełóż gorące strąki do miski, przykryj ją folią i odstaw do wystudzenia. Gdy tylko papryki wystygną, obierz je ze skórki. Bakłażan piecz w całości w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok 45-60 minut, a następnie wyjmij łyżką wnętrze ze skórki.
Obrany czosnek zblenduj w malakserze razem z podpieczonymi warzywami oraz oliwą i octem. Pastę dopraw solą i ostrą papryką. Gotowy sos rozsmaruj na spodzie bułki.

Kalafior pokrój w grubsze plastry, polej oliwą, posyp słodką papryką. Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Kalafior piecz w piekarniku w 180 stopniach ok. 20 minut. Odstaw do wystudzenia.
Pomidory, camembert pokrój w plastry. Cebulkę posiekaj w cienkie piórka. Na sos paprykowy nałóż sałatkę, pomidor, wypieczony plaster kalafiora, camembert. Wierzch posyp rukolą, nałóż górną część bułki (ją również posmaruj sosem). Tak przygotowane burgery włóż do piekarnika na 2-3 min do 180 stopni C z funkcją grila. Podawaj od razu!

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO