Zuchowe miseczki, czyli tartaletki z warzywami

Na wytrawnie albo na słodko? Wybierz ten rodzaj zuchowych miseczek, który uwielbiasz najbardziej!

SKŁADNIKI

Ciasto

  • mąka krupczatka - 150 g
  • mąka kokosowa - 50 g
  • masło - 120 g
  • żółtka - 2 szt.

Farsz (ulubione warzywa dzieci)

  • szpinak - 100 g
  • papryka - 1 szt.
  • pieczarki - 3 szt.
  • szparagi - 5 szt.
  • pomidor - 1 szt.
  • ser mozzarella - 1 szt.

netto_zuch_miseczki_B.JPG

PRZYGOTOWANIE

Mąkę przesyp do miski, dodaj pokrojone na kawałki zimne masło i wymieszaj. Następnie dodaj żółtka, szczyptę soli i połącz wszystkie składniki mocno je ugniatając. Ciasto zawiń w kulę i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie przygotuj farsz: warzywa pokrój i krótko gotuj na parze tak, by lekko zmiękły. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Foremki wysmaruj masłem. Ciasto odrywaj po kawałku i przekładaj do foremek dokładnie wylepiając ścianki ciastem o grubości ok. 0,5 cm. Spody każdej tartaletki podziurkuj widelcem. Piec na złoty kolor ok. 20 minut.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO