Zuchowe brownie, czyli ciasto czekoladowe z owocami

SKŁADNIKI

Ciasto

  • czekolada gorzka bez cukru – 100 g
  • czekolada mleczna bez cukru – 100 g
  • masło – 200 g
  • cukier kokosowy – 200 g
  • jajka – 4 szt.

Na wierzchu (ulubione owoce dzieci)

  • truskawki – 0,5 kg
  • banan – 1 szt.
  • awokado – 1 szt.

grafika-cialo-przepis2.jpg

PRZYGOTOWANIE

Do garnka nalej niewielką ilość wody i zagotuj. Postaw na garnku miskę i wsypuj do niej powoli pokruszoną czekoladę i masło. Wszystko dokładnie wymieszaj. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z połową cukru i dodaj do ciepłej masy w misce. Wymieszaj. Dodaj resztę cukru, wciąż mieszając. Zdejmij miskę z garnka z wodą, gdy masa będzie miała już jednolitą konsystencję. Ubij białka i delikatnie połącz z masą. Okrągłą foremkę wysmaruj masłem i wlej do niej gotowe ciasto. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Piecz około 40 minut. Po wyjęciu odczekaj chwilę (aż ciasto trochę opadnie, skórka może lekko popękać) i udekoruj na wierzchu ulubionymi owocami dzieci. 

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO