Wielkanocne brownie z serem

Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 12

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 130 g gorzkiej czekolady
  • 130 margaryny Kasia
  • 165 g cukru
  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Składniki na masę serową:

  • 200 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka waniliowego proszku budyniowego

Dodatkowo:

  • 100 g czekoladowych jajeczek

PRZYGOTOWANIE

Brownie: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Margarynę umieść w garnuszku, roztop i zdejmij z palnika. Dodaj posiekaną czekoladę i odstaw na 2 min. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy czekoladowej. W osobnym naczyniu rózgą kuchenną roztrzep jajka z jogurtem i cukrem. Wlej masę czekoladową i wymieszaj do połączenia. Dodaj przesianą mąkę z kakao i solą. Wymieszaj rózgą do otrzymania gładkiej masy.

Masa serowa: Składniki umieść w misie miksera i zmiksuj tylko do połączenia. Formę o wymiarach 15 cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Na spodzie formy rozsmaruj większą część masy brownie. Na masę wyłóż masę serową. Na górę rozłóż łyżeczką pozostałą masę brownie w niewielkich odstępach. Masy wymieszaj patyczkiem, aby powstały esy-floresy. Posyp czekoladowymi jajeczkami.  Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni ok. 25 – 30 min. z funkcją grzania góra-dół bez termoobiegu. Brownie powinno być sprężyste na wierzchu i lepkie w środku. Czekoladowe jajeczka mogą w trakcie pieczenia pękać, więc można nim udekorować już upieczone i wystudzone brownie.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO