Wielkanocne cytrynowe ciasteczka

Kategoria: deser

Czas przygotowania: 1,5 h
Liczba porcji: ok. 25-30 ciasteczek

SKŁADNIKI

Ciasteczka

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła extra Miletto
  • 80 g cukru pudru
  • skórka otarta z jednej, sparzonej cytryny
  • 2 żółtka

Lukier

  • białko
  • szklanka cukru pudru

Dodatkowo

  • barwniki w proszku, np. żółty, niebieski i różowy
  • odrobina alkoholu do rozpuszczenia barwników

PRZYGOTOWANIE

Ciasteczka

Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na stolnicę lub do miski wsyp mąkę, dodaj cukier puder, skórkę z cytryny, pokrojone w kostkę masło i całość rozcieraj palcami, aż uformują się grudki. Po środku uformuj wgłębienie, dodaj żółtka i zagniataj tylko do połączenia się składników - nie za długo (ciasto można również wyrobić w malakserze). Z ciasta  uformuj w kulę, spłaszcz i zawiń w folię. Schłodź w lodówce. Po godzinie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3-4 mm, podsypując blat niewielką ilością mąki. Wykrawaj ciasteczka foremką o dowolnym, wielkanocnym kształcie np. jajka. Przełóż na blachę. Piecz około 13-15 minut na złoty kolor. Studź na kratce.

Lukier

Białko utrzyj z cukrem pudrem drewnianą łyżką. Lukier powinien być bardzo gęsty, bez grudek. Wlej lukier do jednorazowego rękawa cukierniczego, odetnij końcówkę i polukruj powierzchnię wystudzonych ciastek, tak aby były całe polane białym lukrem. Odstaw do całkowitego zastygnięcia.

Dekoracja z barwników

Każdy barwnik rozpuść w kilku kroplach alkoholu. Pędzelkami pomaluj powierzchnię zastygniętego lukru na ciasteczkach, tworząc kolorową dekorację przypominającą tęczę. Odstaw do wyschnięcia.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO