Wielkanocne cytrynowe ciasteczka

Kategoria: deser

Czas przygotowania: 1,5 h
Liczba porcji: ok. 25-30 ciasteczek

SKŁADNIKI

Ciasteczka

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła extra Miletto
  • 80 g cukru pudru
  • skórka otarta z jednej, sparzonej cytryny
  • 2 żółtka

Lukier

  • białko
  • szklanka cukru pudru

Dodatkowo

  • barwniki w proszku, np. żółty, niebieski i różowy
  • odrobina alkoholu do rozpuszczenia barwników

Wielkanocne cytrynowe ciasteczka.jpg

PRZYGOTOWANIE

Ciasteczka

Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na stolnicę lub do miski wsyp mąkę, dodaj cukier puder, skórkę z cytryny, pokrojone w kostkę masło i całość rozcieraj palcami, aż uformują się grudki. Po środku uformuj wgłębienie, dodaj żółtka i zagniataj tylko do połączenia się składników - nie za długo (ciasto można również wyrobić w malakserze). Z ciasta  uformuj w kulę, spłaszcz i zawiń w folię. Schłodź w lodówce. Po godzinie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3-4 mm, podsypując blat niewielką ilością mąki. Wykrawaj ciasteczka foremką o dowolnym, wielkanocnym kształcie np. jajka. Przełóż na blachę. Piecz około 13-15 minut na złoty kolor. Studź na kratce.

Lukier

Białko utrzyj z cukrem pudrem drewnianą łyżką. Lukier powinien być bardzo gęsty, bez grudek. Wlej lukier do jednorazowego rękawa cukierniczego, odetnij końcówkę i polukruj powierzchnię wystudzonych ciastek, tak aby były całe polane białym lukrem. Odstaw do całkowitego zastygnięcia.

Dekoracja z barwników

Każdy barwnik rozpuść w kilku kroplach alkoholu. Pędzelkami pomaluj powierzchnię zastygniętego lukru na ciasteczkach, tworząc kolorową dekorację przypominającą tęczę. Odstaw do wyschnięcia.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO