Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Wegańska szarlotka sypana

Liczba porcji: ok. 4
Czas przygotowania: 
30 min

SKŁADNIKI

  • 120 g mąki pszennej
  • 130 g drobnego cukru
  • 160 g kaszy manny
  • 10 g proszku do pieczenia
  • ok. 1,5 jabłek
  • 110 g nierafinowanego oleju kokosowego
  • 40 g płatków owsianych
  • 0,5 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Spód wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj olejem kokosowym i oprósz mąką. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół.

W dużej misce wymieszaj dokładnie kaszę mannę, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, a następnie zetrzyj do osobnej miski na tarce o grubych oczkach. Jeśli chcesz możesz wymieszać jabłka z cynamonem.

1/4 suchych składników przesyp do formy. Następnie wyłóż ⅓ jabłek i delikatnie dociśnij łyżką. Na jabłka wysyp równomiernie kolejną 1/4 suchych składników. Powtarzaj czynność, aż uzyskasz 3 warstwy z jabłkami. Na ostatnią warstwę jabłek wysyp pozostałą część suchych składników i wyrównaj powierzchnię. Wierzch posyp płatkami owsianymi.

Olej kokosowy rozpuść i polej nim równomiernie ciasto. Piecz przez ok. 1 h na rumiany kolor. Studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Podawaj całkowicie wystudzone.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO