Tort z biszkoptem miętowym i kremem śmietankowym

Kategoria: deser

Czas przygotowania: 2 h
Liczba porcji: 12 kawałków

SKŁADNIKI

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g mąki pszennej
  • 70 g drobnego cukru do wypieków
  • 7 g zmielonych na proszek liści mięty/herbaty miętowej
  • odrobina zielonego barwnika (opcjonalnie)

Krem

  • 300 g schłodzonego serka mascarpone
  • 200 ml schłodzonej śmietanki Miletto 30%
  • łyżeczka cukru pudru
  • 100 g posiekanej na mniejsze kawałki białej czekolady

Nasączenie

  • 125 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka cukru

Dekoracja z ciasteczek

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła extra Miletto
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • żółtko

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Do piany dodawaj po kolei żółtka, dalej miksując. Dodaj odrobinę zielonego barwnika (opcjonalnie). Barwnik w proszku rozpuść w minimalnej ilości wody.

W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz mieloną miętę. Składniki suche przesiej do misy z ubitymi jajkami i delikatnie wymieszaj. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smaruj. Ciasto delikatnie przełóż do tortownicy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC. Piecz około 30-40 minut lub dłużej do tzw. „suchego patyczka”. Ciasto wyjmij z piekarnika i studź na kratce. Boki wystudzonego biszkoptu oddziel nożykiem od formy, odepnij obręcz tortownicy i zdejmij papier ze spodu ciasta. Przekrój na 3 blaty.

Nasączenie

Składniki wymieszaj, aby cukier dokładnie się rozpuścił. Odstaw do wystudzenia.

Krem

Mascarpone ubij ze śmietanką na gładki krem, pod koniec dodając cukier. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj delikatnie szpatułką.

Każdy krążek biszkoptowy nasącz i przełóż kremem. Boki tortu posmaruj delikatnie, tak aby widoczny był zielony biszkopt. Całość udekoruj żywymi kwiatami oraz kruchymi, maślanymi ciasteczkami.

Dekoracja z ciasteczek

Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na stolnicę lub do miski wsyp mąkę, dodaj cukier puder, sól, pokrojone w kostkę masło i całość rozcieraj palcami, aż uformują się grudki. Po środku uformuj wgłębienie, dodaj żółtko i zagniataj tylko do połączenia się składników - nie za długo (ciasto można również wyrobić w malakserze). Z ciasta uformuj w kulę, spłaszcz i zawiń w folię. Schłodź w lodówce. Po godzinie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3-4 mm, podsypując blat niewielką ilością mąki. Wykrawaj ciasteczka foremką o dowolnym, wielkanocnym kształcie. Przełóż na blachę. Piecz około 13-15 minut na złoty kolor. Studź na kratce.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO