Szukaj
prosto i wygodnie
Wyślij sms Wyślij e-mailCzas przygotowania: 2 h
Liczba porcji: 12 kawałków
Biszkopt
Krem
Nasączenie
Dekoracja z ciasteczek
Biszkopt
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Do piany dodawaj po kolei żółtka, dalej miksując. Dodaj odrobinę zielonego barwnika (opcjonalnie). Barwnik w proszku rozpuść w minimalnej ilości wody.
W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz mieloną miętę. Składniki suche przesiej do misy z ubitymi jajkami i delikatnie wymieszaj. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smaruj. Ciasto delikatnie przełóż do tortownicy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC. Piecz około 30-40 minut lub dłużej do tzw. „suchego patyczka”. Ciasto wyjmij z piekarnika i studź na kratce. Boki wystudzonego biszkoptu oddziel nożykiem od formy, odepnij obręcz tortownicy i zdejmij papier ze spodu ciasta. Przekrój na 3 blaty.
Nasączenie
Składniki wymieszaj, aby cukier dokładnie się rozpuścił. Odstaw do wystudzenia.
Krem
Mascarpone ubij ze śmietanką na gładki krem, pod koniec dodając cukier. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj delikatnie szpatułką.
Każdy krążek biszkoptowy nasącz i przełóż kremem. Boki tortu posmaruj delikatnie, tak aby widoczny był zielony biszkopt. Całość udekoruj żywymi kwiatami oraz kruchymi, maślanymi ciasteczkami.
Dekoracja z ciasteczek
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na stolnicę lub do miski wsyp mąkę, dodaj cukier puder, sól, pokrojone w kostkę masło i całość rozcieraj palcami, aż uformują się grudki. Po środku uformuj wgłębienie, dodaj żółtko i zagniataj tylko do połączenia się składników - nie za długo (ciasto można również wyrobić w malakserze). Z ciasta uformuj w kulę, spłaszcz i zawiń w folię. Schłodź w lodówce. Po godzinie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3-4 mm, podsypując blat niewielką ilością mąki. Wykrawaj ciasteczka foremką o dowolnym, wielkanocnym kształcie. Przełóż na blachę. Piecz około 13-15 minut na złoty kolor. Studź na kratce.
Kokosowa panna cotta z kaki i figą
Rogaliki drożdzowe
Oponki z karmelizowanymi bananami
Bułeczki kakaowe z cynamonem
Sernik
Tort z kremem śmietankowym
Wielkanocne cytrynowe ciasteczka
Bananowe blondie
Bananowe placuszki
Wegańskie banoffee
Zuchowe brownie, czyli ciasto czekoladowe z owocami
Zuchowe miseczki czyli tartaletki z warzywami
Jagielnik kakaowy, idealny deser na Dzień Dziecka
Ciasto z borówkami amerykańskimi
Letnia sałatka arbuzowa z serem feta
Brownie z malinami i orzechami
Kruche babeczki z kremem kokosowym i owocami
Koktajl warstwowy
Jogurtowy pudding chia z konfiturą rabarbarowo-truskawkową
Gofry maślane z jogurtem i owocami
Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej
Bezglutenowe brownie z gruszką
Jogurtowe lody z borówkami
Bułeczki odrywane ze śliwkami
Tarta ze śliwkami i bezą włoską
Beza z kremem śmietankowym i brzoskwiniami
Tiramisu śliwkowe
Sernik mandarynkowy z galaretką śliwkową
Babeczki dyniowe z kremem czekoladowym i krokantem
Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi i gruszką
Mini serniczki dyniowe
Lody pomarańczowe serwowane w pomarańczy
Tort ciasteczkowy z kremem czekoladowym
Kruche babeczki z karmelizowanymi orzechami i kremem czekoladowym
Brownie świąteczne
Pierniczki Świąteczne
Potrójnie czekoladowy deser
Sernik z bakaliami
Strucla makowa
Sernik z pierniczkami
Tort czekoladowy z konfiturą żurawinową i kremem pralinowym
Oponki z ciasta parzonego
Oponki z ciasta parzonego
Donaty z lukrem i kolorową posypką
Donaty z lukrem i kolorową posypką
Kruche ciasteczka Walentynkowe
Kruche ciasteczka Walentynkowe
Babeczki Walentynkowe
Babeczki Walentynkowe
Batoniki kokosowe
Batoniki kokosowe
Gofry bezglutenowe z rukolą, wędzonym boczkiem i jajkiem w koszulce
Gofry bezglutenowe z rukolą, wędzonym boczkiem i jajkiem w koszulce
Churros z kremem budyniowym karmelem i orzechami
Churros z kremem budyniowym karmelem i orzechami
Pączki z konfiturą różaną
Pączki z konfiturą różaną
Miseczki czekoladowe z musem miętowym
Marmurkowa babka pistacjowa z białą czekoladą
Babka czekoladowa
Tort czekoladowy z kremem chałwowym
Babeczki do koszyczka
Mazurek kajmakowy z bakaliami
Kruche rogaliki migdałowe
Sernik z brzoskwiniami
Wielkanocne brownie z serem
Pomarańczowy mazurek z bezą
Sernik z musem rabarbarowym
Babeczki na Dzień Dziecka
Buchty z twarogiem
Zapiekana bułka maślana z rabarbarem
Deser lodowy w kilka minut
Ciasteczka na Halloween
Świąteczna tarta z nadzieniem migdałowo - orzechowym i suszoną żurawiną
Mandarynkowa babka
Piernik z powidłami i marcepanem
Kruche ciasteczka korzenne z marmoladą
Czekoladowe babeczki świąteczne z nadzieniem wiśniowym z rumem - choinki
Makowy sernik na kruchym cieście
Kruche ciasteczka z konfiturą
Piernik z kawą i bakaliami
Pierniczki z nadzieniem
Ciasto miodowe
Babeczki z makiem
Pączki z bitą śmietaną
Eklery z bitą śmietaną
Ciasteczka walentynkowe z dżemem
Ekspresowe minipączki
Oponki jogurtowe
Mus z białej czekolady bez jajek
Babka kakaowo - waniliowa
Kruche babeczki wielkanocne z kremem budyniowym
Ciasto pomidorowe
Kruche ciastka na patyku
Truskawkowe tiramisu
Ciasto biszkoptowe z truskawkami
Kruchy tort z owocami
Zabaglione z prosecco i owocami
Pudding chia z morelami i malinami
Ciasto czekoladowo - dyniowe
Ciasto kruche ze śliwkami
Kruche ciasteczka nietoperze
Placuszki dyniowe
Babeczki na Halloween
Jesienne bliny z gruszką i miodem
Churros z kremem daktylowo - czekoladowym
Tartaletki migdałowe z suszonymi figami
Gofry belgijskie
Arancini
Muffinki piernikowe
Mini Pavlova z żurawiną i pomarańczą
Choinki brownie
Deser szampański z żurawiną
Wegańska szarlotka sypana
Ciasteczka z ziarnami