Tort ciasteczkowy z kremem czekoladowym

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 12

SKŁADNIKI

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 45 g kakao
  • 130 g mąki pszennej
  • 170 g drobnego cukru do wypieków

Krem czekoladowy:

  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

Krem waniliowy:

  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 350 g mascarpone
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej

Nasączenie:

  • 120 ml mocnej kawy
  • 1 łyżka kakao
  • 50 ml likieru migdałowego (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie ciasteczek belgijskich Premieur

WYKONANIE:

Biszkopt: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Do ubitej piany dodawaj po kolei żółtka, nadal miksując. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę pszenną z kakao. Składniki suche przesiej do miski z ubitymi jajkami i delikatnie wymieszaj. Tortownicę o średnicy 22-23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smaruj. Ciasto delikatnie przełóż do tortownicy lub rozłóż po równo do 3 tortownic, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC. Duży biszkopt piecz około 30 – 40 minut, a 3 pojedyncze na jednym poziomie piekarnika, ok. 20 minut. Ciasto wyjmij z piekarnika i studź na kratce. Boki wystudzonego biszkoptu oddziel nożem od formy, odepnij obręcz tortownicy i zdejmij papier ze spodu ciasta. Duży biszkopt przekrój na 3 równe blaty.

Krem czekoladowy: Czekoladę posiekaj na drobne kawałki. Śmietanę wlej do garnka i podgrzej prawie do wrzenia. Zdejmij z palnika i zalej czekoladę. Odstaw na 2 min. Wymieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia. Wstaw do lodówki na 12h.* Schłodzoną masę wyjmij z lodówki, przelej do misy miksera i ubijaj do powstania bardzo gęstego kremu.

Krem waniliowy: Na garnku z parującą, wrzącą wodą umieść miskę z żółtkami, dodaj cukier, ziarenka laski wanilii/pastę waniliową i ubijaj mikserem na parze przez około 10 minut, aż masa będzie jasna i puszysta. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Zdejmij miskę z pary i ubijaj 5 minut, aby krem się wystudził. W drugiej misce zmiksuj serek mascarpone. Dodaj ubite żółtka i wymieszaj łyżką robiąc kilka ruchów. Następnie zmiksuj mikserem na najmniejszych obrotach mikserach do połączenia.

Nasączenie: Do gorącej kawy dodaj kakao i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia i wlej likier migdałowy. ⅔ zawartości opakowania ciasteczek belgijskich Premieur posiekaj na małe kawałki.

Przełożenie: Pierwszy krążek biszkoptowy umieść na paterze. Nasącz kawą przy pomocy pędzla. Wyciśnij przez rękaw cukierniczy cały krem czekoladowy tworząc rozety. Wbijaj w krem małe kawałki ciasteczek i przykryj kolejnym krążkiem biszkoptowym. Powtórz czynność tym razem wyciskając ½ kremu waniliowego. Przykryj ostatnim krążkiem biszkoptowym i nasącz go. Na wierzu wyciśnij pozostałą część kremu waniliowego i udekoruj pozostałymi ciasteczkami belgijskimi. Schłodź ok. 3h w lodówce. * Bazę do kremu przygotuj dzień wcześniej

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO