Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Tort bazyliowy z truskawkami

Czas przygotowania: 2 h
Liczba porcji: 12 porcje

SKŁADNIKI

Ciasto bazyliowe

  • pęczek świeżej bazylii
  • 60 ml oleju
  • 4 jajka
  • 80 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • otarta skórka z 1 limonki

Krem

  • 400 ml śmietany 36%
  • 500 g świeżych truskawek
  • 3 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE

Ciasto

Piekarnik nagrzej do 180°C. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Listki bazylii zblenduj na puree z olejem. Żółtka ubij z cukrem na gładką, puszystą masę. Osobno w misce ubij białka z łyżką cukru. Puree bazyliowe wmieszaj do ubitych żółtek, dodaj pianę z białek. Na koniec przesiej do masy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj otartą skórkę z limonki. Wymieszaj. Gotowe ciasto przełóż na tortownicę. Piecz ok. 15 minut. Odstaw na kratce do wystudzenia.

Krem

Śmietanę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Truskawki umyj, osusz, z 2/3 usuń szypułki i przetnij je wzdłuż na pół.

Ciasto przetnij na dwa blaty, jeden umieść w tortownicy, wokół krawędzi formy ułóż truskawki przecięciem na zewnątrz, czubkiem do góry. Resztę truskawek bez szypułek rozłóż na dnie tortownicy. Rozsmaruj 2/3 bitej śmietany. Przykryj drugim krążkiem ciasta, wierzch posmaruj resztą bitej śmietany i udekoruj truskawkami. Tort włóż do lodówki na 3-4 h do schłodzenia.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO