Tiramisu śliwkowe

Czas przygotowania: 30 min
Liczba porcji: 4-5 porcji

SKŁADNIKI

Krem:

  • 300g serka mascarpone
  • 200g śmietanki 30% Miletto
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • ok. 150g biszkopcików
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej lub parzonej
  • 125 ml wrzątku
  • 2 łyżki kakao

Śliwkowe nadzienie:

  • 400g śliwek
  • 60g cukru
  • 50 ml wina wytrawnego
  • łyżka soku z cytryny

WYKONANIE:

Umyj i usuń pestkę ze śliwek. Śliwki wymieszaj z cukrem, zalej winem i gotuj przez ok. 5-10 minut do miękkości. Do gotowych śliwek dodaj sok z cytryny. Gotowe śliwki odstaw do wystudzenia. Śmietankę wlej do serka mascarpone, całość ubij na gęsty krem, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Kawę zalej wrzątkiem, w wystudzonym naparze kawowym maczaj biszkopty. Układaj je na spód słoiczków/szklanek. Wyłóż krem z serka mascarpone, następnie śliwki. Wierzch deseru ozdób kremem wyciśniętym przez rękaw cukierniczy, całość posyp kakao. Smacznego!

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO