Tarta ze śliwkami i bezą włoską

Czas przygotowania:  1,5h
Liczba porcji: 12 porcji

SKŁADNIKI

Ciasto:

Nadzienie:

  • 400 g śliwek
  • sok z ½ cytryny
  • 100 ml słodkiego wina
  • 2 laski cynamonu
  • 60 – 80 g cukru* (* ilość cukru zależy od słodkości śliwek)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

Beza włoska:

  • 4 białka
  • 300 g cukru
  • 60 ml wody

Dodatkowo:

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

Formę na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) posmaruj masłem. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, cukier oraz posiekane w kostkę masło. Miksuj mieszadłem miksera z końcówką do ciasta kruchego bądź rozcieraj składniki palcami. Możesz również siekać nożem na desce, do momentu, aż powstanie kruszonka. Dodaj jajko i zmiksuj/zagnieć ciasto w kulę. Rozpłaszcz dłonią na kształt placka, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1 h. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni. Ciasto pozagniataj, aby stało się bardziej elastyczne i rozwałkuj na stolnicy na grubość ok. 0,5 cm. Przenieść do formy i wyłóż nim dno oraz boki formy. Formę wstaw do lodówki na 30 min. Na cieście umieść arkusz papieru do pieczenia i obciąż kulkami ceramicznymi. Może to być również ryż/fasola/groch wypełniając formę, aż po brzegi. Dzięki temu ciasto nie będzie podnosiło się podczas pieczenia, a ciasto z rantów nie opadnie. Piecz 15 min z obciążeniem i 10-15 minut bez obciążenia na złoty kolor. Wyjmij i studź na kratce w formie.

Nadzienie:

Żelatynę zalej małą ilością zimnej wody, tylko do przykrycia. Odstaw na 10 minut do napęcznienia. W garnuszku umieść śliwki bez pestek, dodaj sok z cytryny, wino, cynamon. Podgrzewaj na średniej mocy palnika do momentu, aż śliwki będą miękkie, ale nadal w kawałkach. Dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i gotuj do zgęstnienia. Ma powstać konsystencja kisielu. Zdejmij z palnika, dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Wyjmij laski cynamonu i odstaw do wystudzenia. Wstaw do lodówki, aż masa śliwkowa, zacznie gęstnieć. Po schłodzeniu wylej nadzienie śliwkowe na podpieczony spód, posyp posiekanymi orzechami włoskimi i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Beza włoska:

Do misy miksera wlej białka. W małym kubeczku odmierz 40 g cukru. W niewielkim garnku z grubym dnem umieść pozostały cukier i wlej wodę. Wymieszaj, postaw na palniku i gotuj do temperatury 120 stopni. W momencie, kiedy syrop zacznie osiągać temperaturę 100 stopni rozpocznij ubijać białka dosypując stopniowo 40 g cukru. Gdy syrop osiągnie wymaganą temperaturę natychmiast zdejmij go z palnika, zwiększ obroty miksera i powoli wlewaj syrop cukrowy do ubijanych białek. Miksuj ok. 7-8 minut, aż beza będzie sztywna, gęsta i wystudzona. Na wierzchu bezy wyciśnij przez rękaw cukierniczy bezę i opal palnikiem cukierniczym.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO