Szukaj
prosto i wygodnie
Wyślij sms Wyślij e-mailCzas przygotowania: 1,5h
Liczba porcji: 12 porcji
Formę na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) posmaruj masłem. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, cukier oraz posiekane w kostkę masło. Miksuj mieszadłem miksera z końcówką do ciasta kruchego bądź rozcieraj składniki palcami. Możesz również siekać nożem na desce, do momentu, aż powstanie kruszonka. Dodaj jajko i zmiksuj/zagnieć ciasto w kulę. Rozpłaszcz dłonią na kształt placka, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1 h. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni. Ciasto pozagniataj, aby stało się bardziej elastyczne i rozwałkuj na stolnicy na grubość ok. 0,5 cm. Przenieść do formy i wyłóż nim dno oraz boki formy. Formę wstaw do lodówki na 30 min. Na cieście umieść arkusz papieru do pieczenia i obciąż kulkami ceramicznymi. Może to być również ryż/fasola/groch wypełniając formę, aż po brzegi. Dzięki temu ciasto nie będzie podnosiło się podczas pieczenia, a ciasto z rantów nie opadnie. Piecz 15 min z obciążeniem i 10-15 minut bez obciążenia na złoty kolor. Wyjmij i studź na kratce w formie.
Żelatynę zalej małą ilością zimnej wody, tylko do przykrycia. Odstaw na 10 minut do napęcznienia. W garnuszku umieść śliwki bez pestek, dodaj sok z cytryny, wino, cynamon. Podgrzewaj na średniej mocy palnika do momentu, aż śliwki będą miękkie, ale nadal w kawałkach. Dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i gotuj do zgęstnienia. Ma powstać konsystencja kisielu. Zdejmij z palnika, dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Wyjmij laski cynamonu i odstaw do wystudzenia. Wstaw do lodówki, aż masa śliwkowa, zacznie gęstnieć. Po schłodzeniu wylej nadzienie śliwkowe na podpieczony spód, posyp posiekanymi orzechami włoskimi i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Do misy miksera wlej białka. W małym kubeczku odmierz 40 g cukru. W niewielkim garnku z grubym dnem umieść pozostały cukier i wlej wodę. Wymieszaj, postaw na palniku i gotuj do temperatury 120 stopni. W momencie, kiedy syrop zacznie osiągać temperaturę 100 stopni rozpocznij ubijać białka dosypując stopniowo 40 g cukru. Gdy syrop osiągnie wymaganą temperaturę natychmiast zdejmij go z palnika, zwiększ obroty miksera i powoli wlewaj syrop cukrowy do ubijanych białek. Miksuj ok. 7-8 minut, aż beza będzie sztywna, gęsta i wystudzona. Na wierzchu bezy wyciśnij przez rękaw cukierniczy bezę i opal palnikiem cukierniczym.
Kokosowa panna cotta z kaki i figą
Rogaliki drożdzowe
Oponki z karmelizowanymi bananami
Bułeczki kakaowe z cynamonem
Sernik
Tort z kremem śmietankowym
Wielkanocne cytrynowe ciasteczka
Bananowe blondie
Bananowe placuszki
Wegańskie banoffee
Zuchowe brownie, czyli ciasto czekoladowe z owocami
Zuchowe miseczki czyli tartaletki z warzywami
Jagielnik kakaowy, idealny deser na Dzień Dziecka
Ciasto z borówkami amerykańskimi
Letnia sałatka arbuzowa z serem feta
Brownie z malinami i orzechami
Kruche babeczki z kremem kokosowym i owocami
Koktajl warstwowy
Jogurtowy pudding chia z konfiturą rabarbarowo-truskawkową
Gofry maślane z jogurtem i owocami
Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej
Bezglutenowe brownie z gruszką
Jogurtowe lody z borówkami
Bułeczki odrywane ze śliwkami
Tarta ze śliwkami i bezą włoską
Beza z kremem śmietankowym i brzoskwiniami
Tiramisu śliwkowe
Sernik mandarynkowy z galaretką śliwkową
Babeczki dyniowe z kremem czekoladowym i krokantem
Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi i gruszką
Mini serniczki dyniowe
Lody pomarańczowe serwowane w pomarańczy
Tort ciasteczkowy z kremem czekoladowym
Kruche babeczki z karmelizowanymi orzechami i kremem czekoladowym
Brownie świąteczne
Pierniczki Świąteczne
Potrójnie czekoladowy deser
Sernik z bakaliami
Strucla makowa
Sernik z pierniczkami
Tort czekoladowy z konfiturą żurawinową i kremem pralinowym
Oponki z ciasta parzonego
Oponki z ciasta parzonego
Donaty z lukrem i kolorową posypką
Donaty z lukrem i kolorową posypką
Kruche ciasteczka Walentynkowe
Kruche ciasteczka Walentynkowe
Babeczki Walentynkowe
Babeczki Walentynkowe
Batoniki kokosowe
Batoniki kokosowe
Gofry bezglutenowe z rukolą, wędzonym boczkiem i jajkiem w koszulce
Gofry bezglutenowe z rukolą, wędzonym boczkiem i jajkiem w koszulce
Churros z kremem budyniowym karmelem i orzechami
Churros z kremem budyniowym karmelem i orzechami
Pączki z konfiturą różaną
Pączki z konfiturą różaną
Miseczki czekoladowe z musem miętowym
Marmurkowa babka pistacjowa z białą czekoladą
Babka czekoladowa
Tort czekoladowy z kremem chałwowym
Babeczki do koszyczka
Mazurek kajmakowy z bakaliami
Kruche rogaliki migdałowe
Sernik z brzoskwiniami
Wielkanocne brownie z serem
Pomarańczowy mazurek z bezą
Sernik z musem rabarbarowym
Babeczki na Dzień Dziecka
Buchty z twarogiem
Zapiekana bułka maślana z rabarbarem
Deser lodowy w kilka minut
Ciasteczka na Halloween
Świąteczna tarta z nadzieniem migdałowo - orzechowym i suszoną żurawiną
Mandarynkowa babka
Piernik z powidłami i marcepanem
Kruche ciasteczka korzenne z marmoladą
Czekoladowe babeczki świąteczne z nadzieniem wiśniowym z rumem - choinki
Makowy sernik na kruchym cieście
Kruche ciasteczka z konfiturą
Piernik z kawą i bakaliami
Pierniczki z nadzieniem
Ciasto miodowe
Babeczki z makiem
Pączki z bitą śmietaną
Eklery z bitą śmietaną
Ciasteczka walentynkowe z dżemem
Ekspresowe minipączki
Oponki jogurtowe
Mus z białej czekolady bez jajek
Babka kakaowo - waniliowa
Kruche babeczki wielkanocne z kremem budyniowym
Ciasto pomidorowe
Kruche ciastka na patyku
Truskawkowe tiramisu
Ciasto biszkoptowe z truskawkami
Kruchy tort z owocami
Zabaglione z prosecco i owocami
Pudding chia z morelami i malinami
Ciasto czekoladowo - dyniowe
Ciasto kruche ze śliwkami
Kruche ciasteczka nietoperze
Placuszki dyniowe
Babeczki na Halloween
Jesienne bliny z gruszką i miodem
Churros z kremem daktylowo - czekoladowym
Tartaletki migdałowe z suszonymi figami
Gofry belgijskie
Arancini
Muffinki piernikowe
Mini Pavlova z żurawiną i pomarańczą
Choinki brownie
Deser szampański z żurawiną
Wegańska szarlotka sypana
Ciasteczka z ziarnami