Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Tarta z nadzieniem z serków waniliowych z malinami

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 
1 h

SKŁADNIKI

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej, tortowej
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g mielonych migdałów
  • 1 żółtko jajka, rozmiar L
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 400 g serków homogenizowanych waniliowych Rolmlecz
  • 2 jajka M
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku budyniowego waniliowego bez cukru l
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE

Ciasto kruche: Mąkę, mielone migdały i cukier puder przesiej na blat lub do miski. W środku robimy zagłębienie, dodajemy żółtko, masło, sól i siekamy składniki dużym nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto (jeśli masa nie będzie chciało się połączyć, możemy dodać 2 łyżki zimnej wody), zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykładamy formę na tartę o średnicy 22 cm. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki do schłodzenia na 30 minut. Schłodzone nakłuj widelcem, nałóż papier do pieczenia i wsyp ryż aby obciążyć tartę. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do  temperatury 180°C na 15 minut. Następnie zdejmij papier z ryżem i piecz ciasto 5 minut. Po tym czasie wyjmij, wlej nadzienie i ponownie wstaw do piekarnika na 15 minut do stężenia nadzienia. 

Nadzienie: Serek, jajka i olej wymieszaj w misce rózgą kuchenną. Dodaj przesianą mąkę razem z budyniem. Wymieszaj. Wylej nadzienie na wypieczony kruchy spód. Gotową tartę udekoruj świeżymi malinami

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO