Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Strucla makowa

Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 3 strucle

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 510 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 80 g cukru
  • 150 ml mleka
  • 150 g margaryny Kasia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% o temperaturze pokojowej
  • 6 żółtek
  • 45 g świeżych drożdży*

Masa makowa:

  • 500 g maku
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka margaryny Kasia
  • 85 g rodzynek
  • 85 g orzechów włoskich
  • 3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 6 białek

Lukier:

  • 250 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Dodatkowo:

  • białko

* jeśli używasz drożdży suchych dodaj 21 g

WYKONANIE:

Ciasto: Przygotuj rozczyn. W misce rozetrzyj drożdże z 2 łyżeczkami cukru (z odważonych 80g), dodaj 3 łyżeczki mąki pszennej (z odważonych 510 g mąki) oraz 100 ml ciepłego mleka. Wymieszaj, przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 20 minut. Margarynę roztop i odstaw do przestygnięcia. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj cukier, sól, wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko wymieszane z kwaśną śmietanę, żółtkami i wyrabiaj elastyczne ciasto. Pod koniec dodawaj stopniowo partiami roztopioną margarynę. Przełóż ciasto na stolnicę i zagnieć. Ciasto powinno być elastyczne. Przełóż ciasto do miski, przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 h.

Nadzienie: Mak opłucz, przełóż do garnka i zalej wrzącą wodą. Gotuj na bardzo małym ogniu ok. 30 minut. Po ugotowaniu dokładnie odsącz na sicie. Zmiel trzykrotnie przy pomocy maszynki do mielenia mięsa, używając sitka o najmniejszych oczkach. Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni i drobno posiekaj. Rodzynki zalej wrzątkiem, odstaw na 10 minut. Odcedź z wody. W garnku umieść masło, miód i podgrzej do roztopienia się masła. Dodaj cukier, mak, rodzynki, orzechy, kandyzowaną skórkę i wymieszaj całość. Dodaj ekstrakt migdałowy i smaż na małym ogniu ok. 5 minut. W trakcie smażenia często mieszaj, aby uniknąć przypalenia. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą makową. Jeśli przygotowujesz masę dzień wcześniej, z białkami wymieszaj dopiero w dniu pieczenia strucli.

Zwijanie strucli: Po wyrośnięciu ciasto drożdżowe odgazuj (przebij pięścią), zagnieć i podziel na 3 części. Rozwałkuj prostokątne placki o grubości 3 mm (w razie potrzeby podsypuj niewielką ilością mąki), nałóż masę makową pozostawiając ok. 2,5 cm od samego brzegu. Posmaruj ten brzeg białkiem. Zwiń roladę, końce podwiń pod spód. Makowce przenieś na papier do pieczenia natłuszczony olejem. Zawiń w niego dwukrotnie struclę tak, aby postawić maksymalnie 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (strucla w trakcie pieczenia zwiększy swój rozmiar). Odstaw na ok. 10 minut do wyrośnięcia na czas nagrzania piekarnika. Strucle przełóż na dużą blaszkę, pozostawiając spore odstępy między nimi. Piecz w temperaturze 190 stopni w termoobiegu ok. 30 – 40 minut na ciemny, złoty kolor. Wyjmij z piekarnika, rozetnij papier na górze i pozostaw do przestudzenia. Ciepłe makowce polukruj i posyp kandyzowaną skórką pomarańczową.

Lukier: Cukier puder wsyp do miseczki, dodaj wodę i rozetrzyj lukier, aby nie było grudek. Jeśli lukier jest za gęsty dodaj więcej wody, jeśli za rzadki dosyp cukru.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO