Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 12
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W miesie miksera umieść wszystkie składniki z wyjątkiem pierniczków. Wymieszaj na niskich obrotach miksera do tylko do połączenia. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, samo dno. Wlej połowę masy serowej, poukładaj połamane na mniejsze kawałki pierniki i wlej resztę masy serowej. Piecz w temperaturze 160 stopni, najlepiej w kąpieli wodnej ok. 70 - 80 min. Sernik powinien być wypieczony i sprężysty na środku. Studź na kratce. Wystudzony sernik wyjmij z formy i schłodź w lodówce. Przed podaniem polewą czekoladową i udekoruj pierniczkami.
Polewa czekoladowa: Cukier puder przesiej. Margarynę roztop w rondelku, dodaj kakao, cukier puder i mleko. Wymieszaj trzepaczką do połączenia - nie gotuj. Jeśli polewa jest za gęsta dodaj odrobinę więcej mleka.
Zobacz też: PIERNIK Z POWIDŁAMI