Sernik z pierniczkami

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 12

SKŁADNIKI

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego/tłustego zmielonego trzykrotnie
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
  • 16g cukru wanilinowego
  • 180g cukru
  • 250 g pierniczków w polewie czekoladowej lub lukrze

Polewa czekoladowa:

  • 100g margaryny Kasia
  • 50g kakao
  • 130g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka (w przypadku użycia margaryny)

Do dekoracji:

  • pierniczki

WYKONANIE:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W miesie miksera umieść wszystkie składniki z wyjątkiem pierniczków. Wymieszaj na niskich obrotach miksera do tylko do połączenia. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, samo dno. Wlej połowę masy serowej, poukładaj połamane na mniejsze kawałki pierniki i wlej resztę masy serowej. Piecz w temperaturze 160 stopni, najlepiej w kąpieli wodnej ok. 70 - 80 min. Sernik powinien być wypieczony i sprężysty na środku. Studź na kratce. Wystudzony sernik wyjmij z formy i schłodź w lodówce. Przed podaniem polewą czekoladową i udekoruj pierniczkami.

Polewa czekoladowa: Cukier puder przesiej. Margarynę roztop w rondelku, dodaj kakao, cukier puder i mleko. Wymieszaj trzepaczką do połączenia - nie gotuj. Jeśli polewa jest za gęsta dodaj odrobinę więcej mleka.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO