Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Sernik z musem rabarbarowym

Czas przygotowania: 1 godzina + czas na schładzanie 
Liczba porcji: 10

SKŁADNIKI

Masa serowa:

  • 500 kg twarogu tłustego Miletto, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 120 g cukru pudru
  • 20 g mąki pszennej
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g jogurtu naturalnego

Mus rabarbarowy:

  • 250 g rabarbaru* + 60 g cukru
  • 8 g żelatyny
  • 40 g wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 250 g śmietany 36%

PRZYGOTOWANIE

Masa serowa: Piekarnik nagrzej do 180 °C (góra i dół bez termoobiegu). Na dno formy o średnicy 19 cm połóż arkusz papieru do pieczenia, zapnij obręcz wypuszczając resztę papieru na zewnątrz. Wszystkie składniki na masę serową umieść w misie miksera i zmiksuj do gładkości. Nie miksuj zbyt długo, tylko do połączenia się składników. Wlej masę serową do przygotowanej formy i uderz nią kilka razy w blat, aby masa serowa równomiernie się rozlała w formie. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Zagotuj wodę w czajniku. Owiń formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia. Formę z sernikiem umieścić w większej formie, do którego wlej wodę do połowy wysokości formy z sernikiem. Piekarnik nagrzej do 180 °C. Wstaw formę z sernikiem i piecz przez 10 minut następnie zmniejsz temperaturę do 130 °C i piecz około 45-50 min. Sernik studź stopniowo wyjmując z piekarnika. Najpierw po trochu otwierając drzwiczki i lekko wysuwając sernik, w końcu wyjmij z piekarnika. Sernik schłodź w lodówce, ok. 5 h. Następnie przygotuj mus rabarbarowy.

Mus rabarbarowy: Odetnij końcówki rabarbaru, a łodygi pokrój na kawałki. Pokrojony rabarbar zasyp cukrem, przemieszaj i odstaw na 20 minut, aż rabarbar puści sok. Po tym czasie rabarbar przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz go w piekarniku w 180 °C przez ok. 20 minut. W trakcie pieczenia, co jakiś czas przemieszaj rabarbar. Wypieczony wystudź i zblenduj na gładki sos. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Śmietankę ubij pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuść w mikrofali lub kąpieli wodnej i połącz ze śmietanką. Dodaj puree z rabarbaru i wymieszaj rózgą kuchenną. Wlej mus na schłodzony sernik, wyrównaj powierzchnię sernika i schładzaj ponownie ok. 5 h, aż mus będzie stężały.

*waga pod odcięciu liści i końcówek, same łodygi

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO