Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Sernik z cytrynowym curdem

Liczba porcji: 12-15
Czas przygotowania: 
3 h

SKŁADNIKI

Spód:

  • 80 g płatków owsianych
  • 50 g masła orzechowego
  • 30 g masła
  • 1 łyżka miodu

Masa serowa:

  • 700 g twarogu sernikowego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 80 g cukru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 100 g śmietany 30%

Cytrynowy curd:

  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • sok z 3 cytryn
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • 60 g masła

PRZYGOTOWANIE

Do miski wsyp płatki owsiane i masło orzechowe, dodaj masło oraz miód i zblenduj całość. Przełóż spód do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 22 cm. Spód wstaw do lodówki na 1h do schłodzenia.

Masa serowa: Do misy miksera przełóż zmielony twaróg, dodaj cukier, mąkę i zmiksuj. Dodawaj po jednym jajku za każdym razem miksując (na wolnych obrotach!) do połączenia składników. Na koniec wlej śmietanę i zmiksuj do połączenia. Masę serową wyłóż na spód owsiany i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 175 stopni 15 minut z funkcją grzania góra – dół. Zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz przez ok. 40-45 minut, do czasu, aż masa serowa się zetnie. Sernik wyjmuj stopniowo z piekarnika. Po wystudzeniu schłodź w lodówce. Przygotuj curd cytrynowy do podania.

Cytrynowy curd: W niedużym garnuszku roztrzep jajka oraz cukier do połączenia (najlepiej przy pomocy rózgi do ubijania). Wyciśnij sok z cytryn i postaw na kuchence. Podgrzewaj na małej mocy palnika cały czas mieszając. Praktycznie od razu można dodać masło. Mieszaj, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Konsystencja powinna być gładka, bez żadnych grudek. Curd przelej do miseczki i odstaw do wystudzenia. Schłodzony wyłóż na wypieczony i wystudzony sernik.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!