Sernik z bakaliami

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 12

SKŁADNIKI

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g margaryny Kasia, z lodówki
  • 60 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 2 żółtka

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego/tłustego zmielonego trzykrotnie
  • 125 g margaryny Kasia, roztopionej
  • 7 jajek
  • 250 g cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g rodzynek
  • 50 g żurawiny
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Beza włoska:

  • 2 białka
  • 150 g cukru (130 g oraz 20 g osobno)
  • 30 ml wody

WYKONANIE:

Ciasto kruche: Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier, margarynę w kawałkach i rozcieraj palcami, aż powstaną grudki. Dodaj żółtka i zagnieć jednolite ciasto. Uformuj kulę, lekko spłaszcz i owiń w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Ciasto rozwałkuj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach: 21cm x 35cm. Ciasto nakłuj widelcem i piecz w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut na rumiany kolor.

Masa serowa: Żółtka ubij z 200g cukru na puszystą pianę. Stopniowo dodawaj zmielony twaróg, dalej miksując. Wlej roztopioną, przestudzoną margarynę. Wsyp mąkę ziemniaczaną przesianą razem z proszkiem do pieczenia, bakalie: sparzone i odcedzone rodzynki, kandyzowaną skórkę, posiekaną żurawinę i zmiksuj do połączenia. Białka ubij stopniowo dodając pozostały cukier (50g). Pianę delikatnie wymieszaj do masy serowej. Po wypieczeniu spodu od razu wlej do formy masę serową. Całość piecz przez ok. 1h w 160 stopniach. Gotowy sernik zostaw w piekarniku uchylając drzwiczki, dzięki temu nie powinien opaść. Wystudzony sernik schłodź w lodówce. Przed podaniem udekoruj bezą włoską.

Beza włoska: W małym garnuszku umieść 130 g cukru i wodę, wymieszaj. Zagotuj (nie mieszaj!) i włóż do garnuszka termometr cukierniczy. Gotuj na średnim ogniu do uzyskania temperatury 118 stopni. W trakcie kiedy syrop się gotuje ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawaj łyżeczka po łyżeczce 20 g cukru. Po osiągnięciu przez syrop pożądanej temperatury zdejmij garnuszek z palnika, obroty miksera zwiększ maksymalnie i cienką strużką wlewaj syrop cukrowy. Miksuj przez kolejne 6 -10 minut. Beza powinna być sztywna, błyszcząca i wystudzona. Pianę przełóż do rękawa cukierniczego z grubszą tylką i ozdób sernik. Opal palnikiem cukierniczym.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO