Czas przygotowania: 3 h
Liczba porcji: 16 rogalików
Ciasto
Nadzienie
Do posmarowania rogalików
Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj 20 g cukru i rozetrzyj łyżką. Dodaj łyżkę mąki, 2 łyżki mleka i wymieszaj zaczyn. Odstaw, aż drożdże zaczną „pracować”. Pozostałe mleko wlej do większego garnka. Dodaj masło, pozostały cukier, cukier waniliowy i podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia się składników. Do wystudzonego mleka wbij jajka i roztrzep rózgą kuchenną.
Do misy miksera przesiej mąkę ze szczyptą soli. Dodaj rozczyn, mleko z rozpuszczonym masłem oraz cukrem i wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto wyłóż na stolnicę i wyrabiaj kilka minut (w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki), aż będzie gładkie i lśniące. Przełóż do miski natłuszczonej odrobiną oleju i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 h, aż podwoi objętość.
Serek umieść w miseczce, dodaj cukier, żółtko, skórkę z pomarańczy i zmiksuj lub wymieszaj łyżką.
Wyrośnięte ciasto odgazuj, uderzając w nie pięścią i zagnieć przez chwilę. Podziel na 2 równe części (najlepiej zważ na wadze). Każdą część wałkuj na koło o średnicy ok. 25 cm. Ciasto podziel na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie nałóż nadzienie z serka i zwijaj rogaliki. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piecz 8–10 minut w temperaturze 190ºC. Studź na kratce.
Kokosowa panna cotta z kaki i figą
Rogaliki drożdzowe
Oponki z karmelizowanymi bananami
Bułeczki kakaowe z cynamonem
Sernik
Tort z kremem śmietankowym
Wielkanocne cytrynowe ciasteczka
Bananowe blondie
Bananowe placuszki
Wegańskie banoffee
Zuchowe brownie, czyli ciasto czekoladowe z owocami
Zuchowe miseczki czyli tartaletki z warzywami
Jagielnik kakaowy, idealny deser na Dzień Dziecka
Ciasto z borówkami amerykańskimi
Letnia sałatka arbuzowa z serem feta
Brownie z malinami i orzechami
Kruche babeczki z kremem kokosowym i owocami
Koktajl warstwowy
Jogurtowy pudding chia z konfiturą rabarbarowo-truskawkową
Gofry maślane z jogurtem i owocami
Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej
Bezglutenowe brownie z gruszką
Jogurtowe lody z borówkami
Bułeczki odrywane ze śliwkami
Tarta ze śliwkami i bezą włoską
Beza z kremem śmietankowym i brzoskwiniami
Tiramisu śliwkowe
Sernik mandarynkowy z galaretką śliwkową
Babeczki dyniowe z kremem czekoladowym i krokantem
Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi i gruszką
Mini serniczki dyniowe
Lody pomarańczowe serwowane w pomarańczy
Tort ciasteczkowy z kremem czekoladowym
Kruche babeczki z karmelizowanymi orzechami i kremem czekoladowym
Brownie świąteczne
Pierniczki Świąteczne
Potrójnie czekoladowy deser
Sernik z bakaliami
Strucla makowa
Sernik z pierniczkami
Tort czekoladowy z konfiturą żurawinową i kremem pralinowym
Oponki z ciasta parzonego
Oponki z ciasta parzonego
Donaty z lukrem i kolorową posypką
Donaty z lukrem i kolorową posypką
Kruche ciasteczka Walentynkowe
Kruche ciasteczka Walentynkowe
Babeczki Walentynkowe
Babeczki Walentynkowe
Batoniki kokosowe
Batoniki kokosowe
Gofry bezglutenowe z rukolą, wędzonym boczkiem i jajkiem w koszulce
Gofry bezglutenowe z rukolą, wędzonym boczkiem i jajkiem w koszulce
Churros z kremem budyniowym karmelem i orzechami
Churros z kremem budyniowym karmelem i orzechami
Pączki z konfiturą różaną
Pączki z konfiturą różaną
Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej, jak je wyłączyć.