Potrójnie czekoladowy deser

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 6-8

SKŁADNIKI

Brownie:

  • 180 g margaryny Kasia
  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 80 g mąki pszennej
  • 40 g gorzkiego kakao
  • 100 posiekanej mlecznej czekolady
  • 3 jajka
  • 260 g drobnego cukru trzcinowego

Mus czekoladowy:

  • 200 g czekolady deserowej 70%
  • 500 g śmietanki 36%
  • 30 g cukru

Mus czekoladowy:

  • 200 g białej czekolady
  • 500 g śmietanki 36%

WYKONANIE:

Brownie: Kwadratową formę o wymiarach 20x20cm wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i umieść w misce razem z margaryną. Roztop w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia. Jajka ubij z cukrem do białości. Do masy jajecznej delikatnie wmieszaj czekoladę z margaryną. Przesiej mąkę z kakao do masy i ponownie, delikatnie wymieszaj. Dodaj posiekaną mleczną czekoladę i krótko wymieszaj. Przełóż masę do formy i wyrównaj powierzchnię. Piecz w temperaturze 180 stopni 20-25 minut, do chwili, aż wierzch ciasta stanie się błyszczący, a boki zaczną odstawać od brzegów foremki. Brownie ostudź i pokrój na małe kawałeczki, wyłóż na dno każdej szklanki. Odstaw na czas przygotowania musów.

Mus z białej czekolady: Śmietankę podgrzej i zalej nią posiekaną białą czekoladę. Całość wymieszaj. Masę odstaw do schłodzenia, następnie włóż do lodówki na 6 h. Schłodzoną śmietankę z czekoladą ubij na sztywno. Mus rozdziel pomiędzy szklanki, odstaw do schłodzenia.

Mus z gorzkiej czekolady: Śmietankę podgrzej z cukrem, zalej posiekaną czekoladę. Całość wymieszaj. Masę odstaw do schłodzenia, następnie włóż do lodówki na 6 h. Schłodzoną śmietankę z czekoladą ubij na sztywno. Mus wyłóż na schłodzony mus z białej czekolady. Wierzch deseru posyp kakao i ozdób pierniczkami.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO