Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Placuszki dyniowe

Liczba porcji: ok. 12 placuszków
Czas przygotowania:
30 min

SKŁADNIKI

  • 200 g puree z dyni piżmowej*
  • 180 g mąki pszennej
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 20 ml roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta kardamonu, cynamonu i imbiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

* Dynię pokrój na małe kawałki. Piecz dynię w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 minut. Po tym czasie wyjmij, obierz ze skórki, wydrąż pestki. Miąższ zblenduj na gładkie puree.

PRZYGOTOWANIE

W misce wymieszaj purée z dyni z jogurtem naturalnym. Dodaj jajka, masło, cukier i przyprawy. Wymieszaj. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą.
Na rozgrzanej patelni smaż placki z łyżką oleju. Nakładaj po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Placki można posypać cukrem pudrem lub polać miodem i podać z owocami.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO