Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Piernik z powidłami

Ilość porcji: ok. 15

Czas przygotowania: 1 h

Składniki

  • 340g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 220g cukru
  • 210 ml oleju
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  •  40g kakao
  •  50g powideł śliwkowych lub innego dżemu
  • 1 płaska łyżka przyprawy do piernika

Polewa:

  • 125 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 60g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka

 

PRZYGOTOWANIE

Jajka ubij z cukrem na gęsty, puszysty krem. Suche składniki (mąkę, cynamon, sodę, kakao, proszek do pieczenia) przesiej przez drobne sito. Na przemian dodawaj do ubitych jajek suche składniki i płynne (olej wymieszany z mlekiem). Na koniec dodaj powidła. Piecz w 180 stopniach w keksówce (31cm x 12 cm) lub w formie kwadratowej (20cm x 20 cm) ok. 45 minut.

Polewa:

Cukier puder przesiej, żeby nie miał grudek. Masło roztop w garnku, dodaj do niego kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszaj trzepaczką, nie gotuj!. (Polewa może się zwarzyć). Jeśli się tak stanie dolej do polewy 1-2 łyżki wrzątku i podgrzewaj polewę na małej mocy palnika. Powinna się połączyć. Gdyby polewa była jeszcze za gęsta, dodaj odrobinę mleka. Polej ciasto ciepłą polewą. 

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO