Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Piernik z kawą i bakaliami

Liczba porcji: 20-24
Czas przygotowania: 1,5 h

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 200 ml oleju
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 30 g kakao
  • 50 g powideł śliwkowych lub innego dżemu
  • 1 płaska łyżka przyprawy do piernika
  • 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej

Dodatkowo:

  • 5 łyżek wiórek kokosowych
  • 60 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • otarta skórka z 1 pomarańczy

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE

Jajka ubij z cukrem na gęsty, puszysty krem razem z rozpuszczalną kawą. Suche składniki (mąkę, cynamon, sodę, kakao, proszek do pieczenia) przesiej przez drobne sito. Na przemian dodawaj do ubitych jajek suche składniki i płynne (olej wymieszany z mlekiem). Na koniec dodaj powidła oraz bakalie (rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe). Piecz w 180 stopniach w keksówce (31cm x 12 cm) lub w formie na babkę ok. 45 minut.
Polewa: Czekoladę posiekaj na kawałki i roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Do roztopionej czekolady dodaj łyżeczkę oleju. Polej wystudzony piernik. 

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO