Pierniczki Świąteczne

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 50

SKŁADNIKI

Pierniczki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 duże jajka
  • 100 g margaryny Kasia, roztopionej i lekko przestudzonej
  • 100 g płynnego miodu

Lukier:

  • 1 białko
  • 200- 250 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki soku z cytrynu

WYKONANIE:

Pierniczki: Mąkę, cukier puder, sodę przesiej do misy miksera. Dodaj przyprawę do piernika i wymieszaj. Do suchych składników dodaj jajka, masło oraz miód i miksuj lub wyrabiaj do otrzymania gładkiego ciasta. Nie dosypuj mąki! Ciasto rozwałkuj podsypując minimalną ilością mąki, aby zapobiec przywieraniu ciasta do stolnicy, na grubość ok. 3 – 4 mm. Wykrawaj pierniczki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając niewielki odstęp – pierniczki nieco urosną w trakcie pieczenia. Pierniczki piecz w temperaturze 180 stopni przez około 9-10 minut – termoobieg z funkcją góra dół. Pierniczki studź na kratce i udekoruj lukrem.

Lukier: Białko zmiksuj na średnich obrotach miksera z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Lukier powinien być gładki, bez grudek cukru.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO