Szukaj
prosto i wygodnie
Wyślij sms Wyślij e-mailCzas: 2 godziny 30 minut
Liczba porcji: ok. 15 szt.
Ciasto:
Dodatkowo:
Mleko podgrzej, aby było ciepłe, nie gorące. Wlej do miseczki, dodaj pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i wymieszaj. Wstaw miseczkę do garnka z bardzo ciepłą wodą, dzięki temu rozczyn szybciej zacznie pracować. Odstaw na ok. 15 min. Mąkę przesiej do miski i dodaj sól. W osobnej misce utrzyj jajko i żółtka z pozostałym cukrem na białą i puszystą pianę. Do miski z mąką wlej wyrośnięty rozczyn i wymieszaj drewnianą/silkonową łyżką. Dodaj ubite jajka i wyrabiaj ręką (ok. 15 min.) lub końcówką do ciasta drożdżowego (ok. 10 min.). Jeśli ciasto wydaje się gęste dodaj więcej mleka, maksymalnie 4 łyżki. Wyrobione poprawnie ciasto powinno odstawać od ręki. Dodaj do ciasta roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Wyrabiaj do całkowitego połączenia się składników. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1h – 1,5h do podwojenia objętości. Stolnicę podsyp mąką, wyłóż ciasto i powygniataj przez ok 2-3 minuty, aby “odgazować” ciasto. Rozpłaszcz ciasto na placek na grubość 2 cm. Najlepiej wałkiem. Wykrawaj szklanką lub ringiem o średnicy 6 – 6,5 cm kółka. Z pozostałego ciasta ponownie ulep kulę, zagnieć, rozpłaszcz i powykrawaj kółka. Układaj je na stolnicy w odstępach, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 min. 15 minut przed końcem wyrastania pączków rozgrzej smalec/olej do temperatury 170 stopni. Przygotuj talerze wyłożone papierowym ręcznikiem i łyżkę cedzakową. Wyrośnięte pączki wkładaj do tłuszczu. Smaż jednocześnie maksymalnie 5 pączków, aby zbytnio nie obniżać temperatury oleju. Smaż ok. 2-3 minuty z każdej strony. Jeśli pączki będą smażyć się zbyt szybko, w środku będą surowe a z zewnątrz zbyt brązowe. Ważne jest, aby kontrolować temperaturę tłuszczu termometrem, aby nie było drastycznych wahań. Pączki wyjmij z tłuszczu łyżką cedzakową i umieść na papierowych ręcznikach. Od razu nadziewaj marmoladą. Posyp cukrem pudrem.
Kokosowa panna cotta z kaki i figą
Rogaliki drożdzowe
Oponki z karmelizowanymi bananami
Bułeczki kakaowe z cynamonem
Sernik
Tort z kremem śmietankowym
Wielkanocne cytrynowe ciasteczka
Bananowe blondie
Bananowe placuszki
Wegańskie banoffee
Zuchowe brownie, czyli ciasto czekoladowe z owocami
Zuchowe miseczki czyli tartaletki z warzywami
Jagielnik kakaowy, idealny deser na Dzień Dziecka
Ciasto z borówkami amerykańskimi
Letnia sałatka arbuzowa z serem feta
Brownie z malinami i orzechami
Kruche babeczki z kremem kokosowym i owocami
Koktajl warstwowy
Jogurtowy pudding chia z konfiturą rabarbarowo-truskawkową
Gofry maślane z jogurtem i owocami
Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej
Bezglutenowe brownie z gruszką
Jogurtowe lody z borówkami
Bułeczki odrywane ze śliwkami
Tarta ze śliwkami i bezą włoską
Beza z kremem śmietankowym i brzoskwiniami
Tiramisu śliwkowe
Sernik mandarynkowy z galaretką śliwkową
Babeczki dyniowe z kremem czekoladowym i krokantem
Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi i gruszką
Mini serniczki dyniowe
Lody pomarańczowe serwowane w pomarańczy
Tort ciasteczkowy z kremem czekoladowym
Kruche babeczki z karmelizowanymi orzechami i kremem czekoladowym
Brownie świąteczne
Pierniczki Świąteczne
Potrójnie czekoladowy deser
Sernik z bakaliami
Strucla makowa
Sernik z pierniczkami
Tort czekoladowy z konfiturą żurawinową i kremem pralinowym
Oponki z ciasta parzonego
Oponki z ciasta parzonego
Donaty z lukrem i kolorową posypką
Donaty z lukrem i kolorową posypką
Kruche ciasteczka Walentynkowe
Kruche ciasteczka Walentynkowe
Babeczki Walentynkowe
Babeczki Walentynkowe
Batoniki kokosowe
Batoniki kokosowe
Gofry bezglutenowe z rukolą, wędzonym boczkiem i jajkiem w koszulce
Gofry bezglutenowe z rukolą, wędzonym boczkiem i jajkiem w koszulce
Churros z kremem budyniowym karmelem i orzechami
Churros z kremem budyniowym karmelem i orzechami
Pączki z konfiturą różaną
Pączki z konfiturą różaną
Miseczki czekoladowe z musem miętowym
Marmurkowa babka pistacjowa z białą czekoladą
Babka czekoladowa
Tort czekoladowy z kremem chałwowym
Babeczki do koszyczka
Mazurek kajmakowy z bakaliami
Kruche rogaliki migdałowe
Sernik z brzoskwiniami
Wielkanocne brownie z serem
Pomarańczowy mazurek z bezą
Sernik z musem rabarbarowym
Babeczki na Dzień Dziecka
Buchty z twarogiem
Zapiekana bułka maślana z rabarbarem
Deser lodowy w kilka minut
Ciasteczka na Halloween
Świąteczna tarta z nadzieniem migdałowo - orzechowym i suszoną żurawiną
Mandarynkowa babka
Piernik z powidłami i marcepanem
Kruche ciasteczka korzenne z marmoladą
Czekoladowe babeczki świąteczne z nadzieniem wiśniowym z rumem - choinki
Makowy sernik na kruchym cieście
Kruche ciasteczka z konfiturą
Piernik z kawą i bakaliami
Pierniczki z nadzieniem
Ciasto miodowe
Babeczki z makiem
Pączki z bitą śmietaną
Eklery z bitą śmietaną
Ciasteczka walentynkowe z dżemem
Ekspresowe minipączki
Oponki jogurtowe
Mus z białej czekolady bez jajek
Babka kakaowo - waniliowa
Kruche babeczki wielkanocne z kremem budyniowym
Ciasto pomidorowe
Kruche ciastka na patyku
Truskawkowe tiramisu
Ciasto biszkoptowe z truskawkami
Kruchy tort z owocami
Zabaglione z prosecco i owocami
Pudding chia z morelami i malinami
Ciasto czekoladowo - dyniowe
Ciasto kruche ze śliwkami
Kruche ciasteczka nietoperze
Placuszki dyniowe
Babeczki na Halloween
Jesienne bliny z gruszką i miodem
Churros z kremem daktylowo - czekoladowym
Tartaletki migdałowe z suszonymi figami
Gofry belgijskie
Arancini
Muffinki piernikowe
Mini Pavlova z żurawiną i pomarańczą
Choinki brownie
Deser szampański z żurawiną
Wegańska szarlotka sypana
Ciasteczka z ziarnami
Kruche ciasteczka na gotowanych żółtkach
Sernik z cytrynowym curdem
Herbaciana babka z bakaliami
Koszyczki wielkanocne
Mazurek z bakaliami
Babka marmurkowa
Malinowe Cake Pops