Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Pączki serowe

Ilość porcji: ok. 30 sztuk

Czas przygotowania: 30 min

Składniki

  • 300g twarogu Miletto 3-krotnie zmielony
  • 2 duże jajka
  • 50 g cukru pudru
  • 270 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

Dodatkowo:

  • 1 litr oleju do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W niskim i szerokim garnku rozgrzej olej. W międzyczasie, gdy olej się nagrzewa przygotuj ciasto na pączki. Jajka wraz z cukrem i twarogiem zmiksuj na jednolitą masę, następnie dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, otartą skórkę z cytryny i szczyptę soli, cały czas miksując. Ciasto podziel na ok. 30 kawałków i ulep z nich kulki wielkości orzecha włoskiego (aby ciasto się mniej kleiło można formować umytymi i wilgotnymi dłońmi lub delikatnie oprószonymi mąką).

Pączki smaż na rozgrzanym do 180 stopni C oleju na złoty kolor po około 1,5 minuty z każdej strony (pączki mogą się same się obracać po usmażeniu z jednej strony). Gotowe pączki odsącz na ręczniku papierowym. W tym samym oleju usmaż kolejną porcję pączków. Usmażone pączki posyp cukrem pudrem, najlepiej smakują tego samego dnia.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO