Szukaj
prosto i wygodnie
Wyślij sms Wyślij e-mailCzas: 3 h
Liczba porcji: 18 szt.
Ciasto na oponki
Dodatkowo
Błyszcząca polewa czekoladowa
Banany obierz, przekrój na połowę i otocz w brązowym cukrze. Ułóż na rozgrzanej patelni o nieprzywierającej powłoce i karmelizuj z obu stron przez ok. 2-3 minuty na średnim ogniu. Zdejmij owoce, przełóż do miseczki i odstaw do wystudzenia. Zblenduj na gładkie puree z dodatkiem mielonego cynamonu.
Mąkę, suszone drożdże i sól przesiej do miski. Dodaj puree bananowe, jajko oraz mleko. Wszystkie składniki wymieszaj przy użyciu miksera lub ręcznie. Wlej przestudzone masło i wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta. Przełóż ciasto do natłuszczonej olejem miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto przełóż na podsypany mąką blat i rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Wycinaj oponki o średnicy ok. 6- 6,5 cm. W środku wytnij mniejsze kółeczka np. nakrętką lub tylką cukierniczą.
Oponki smaż na rozgrzanym oleju do temperatury 180 stopni przez ok. 30- 35 sekund z każdej strony. Wyjmij z oleju i odłóż na papierowy ręcznik.
Polewa czekoladowa
Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach zimnej wody, zostaw na chwilę, żeby napęczniała. Cukier i kakao przesiej do rondla, dodaj masło, postaw na małym ogniu i mieszaj od czasu do czasu, aż masło całkiem się rozpuści, a wszystkie składniki połączą się w jednolitą, błyszczącą polewę. Jeśli zauważysz, że polewa się rozwarstwia, dolej odrobinę wody. Polewa powinna być gładka i błyszcząca. Zagotuj i zdejmij z palnika. Dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj. Polewę wylej na płaski talerz i zanurzaj wierzch oponek w polewie. Posyp musli, orzechami lub innymi, ulubionymi dodatkami. Układaj oponki na papierze/kratce i pozostaw do zastygnięcia polewy.
Kokosowa panna cotta z kaki i figą
Rogaliki drożdzowe
Oponki z karmelizowanymi bananami
Bułeczki kakaowe z cynamonem
Sernik
Tort z kremem śmietankowym
Wielkanocne cytrynowe ciasteczka
Bananowe blondie
Bananowe placuszki
Wegańskie banoffee
Zuchowe brownie, czyli ciasto czekoladowe z owocami
Zuchowe miseczki czyli tartaletki z warzywami
Jagielnik kakaowy, idealny deser na Dzień Dziecka
Ciasto z borówkami amerykańskimi
Letnia sałatka arbuzowa z serem feta
Brownie z malinami i orzechami
Kruche babeczki z kremem kokosowym i owocami
Koktajl warstwowy
Jogurtowy pudding chia z konfiturą rabarbarowo-truskawkową
Gofry maślane z jogurtem i owocami
Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej
Bezglutenowe brownie z gruszką
Jogurtowe lody z borówkami
Bułeczki odrywane ze śliwkami
Tarta ze śliwkami i bezą włoską
Beza z kremem śmietankowym i brzoskwiniami
Tiramisu śliwkowe
Sernik mandarynkowy z galaretką śliwkową
Babeczki dyniowe z kremem czekoladowym i krokantem
Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi i gruszką
Mini serniczki dyniowe
Lody pomarańczowe serwowane w pomarańczy
Tort ciasteczkowy z kremem czekoladowym
Kruche babeczki z karmelizowanymi orzechami i kremem czekoladowym
Brownie świąteczne
Pierniczki Świąteczne
Potrójnie czekoladowy deser
Sernik z bakaliami
Strucla makowa
Sernik z pierniczkami
Tort czekoladowy z konfiturą żurawinową i kremem pralinowym
Oponki z ciasta parzonego
Oponki z ciasta parzonego
Donaty z lukrem i kolorową posypką
Donaty z lukrem i kolorową posypką
Kruche ciasteczka Walentynkowe
Kruche ciasteczka Walentynkowe
Babeczki Walentynkowe
Babeczki Walentynkowe
Batoniki kokosowe
Batoniki kokosowe
Gofry bezglutenowe z rukolą, wędzonym boczkiem i jajkiem w koszulce
Gofry bezglutenowe z rukolą, wędzonym boczkiem i jajkiem w koszulce
Churros z kremem budyniowym karmelem i orzechami
Churros z kremem budyniowym karmelem i orzechami
Pączki z konfiturą różaną
Pączki z konfiturą różaną
Miseczki czekoladowe z musem miętowym
Marmurkowa babka pistacjowa z białą czekoladą
Babka czekoladowa
Tort czekoladowy z kremem chałwowym
Babeczki do koszyczka
Mazurek kajmakowy z bakaliami
Kruche rogaliki migdałowe
Sernik z brzoskwiniami
Wielkanocne brownie z serem
Pomarańczowy mazurek z bezą
Sernik z musem rabarbarowym
Babeczki na Dzień Dziecka
Buchty z twarogiem
Zapiekana bułka maślana z rabarbarem
Deser lodowy w kilka minut
Ciasteczka na Halloween
Świąteczna tarta z nadzieniem migdałowo - orzechowym i suszoną żurawiną
Mandarynkowa babka
Piernik z powidłami i marcepanem
Kruche ciasteczka korzenne z marmoladą
Czekoladowe babeczki świąteczne z nadzieniem wiśniowym z rumem - choinki
Makowy sernik na kruchym cieście
Kruche ciasteczka z konfiturą
Piernik z kawą i bakaliami
Pierniczki z nadzieniem
Ciasto miodowe
Babeczki z makiem
Pączki z bitą śmietaną
Eklery z bitą śmietaną
Ciasteczka walentynkowe z dżemem
Ekspresowe minipączki
Oponki jogurtowe
Mus z białej czekolady bez jajek
Babka kakaowo - waniliowa
Kruche babeczki wielkanocne z kremem budyniowym
Ciasto pomidorowe
Kruche ciastka na patyku
Truskawkowe tiramisu
Ciasto biszkoptowe z truskawkami
Kruchy tort z owocami
Zabaglione z prosecco i owocami
Pudding chia z morelami i malinami
Ciasto czekoladowo - dyniowe
Ciasto kruche ze śliwkami
Kruche ciasteczka nietoperze
Placuszki dyniowe
Babeczki na Halloween
Jesienne bliny z gruszką i miodem
Churros z kremem daktylowo - czekoladowym
Tartaletki migdałowe z suszonymi figami
Gofry belgijskie
Arancini
Muffinki piernikowe
Mini Pavlova z żurawiną i pomarańczą
Choinki brownie
Deser szampański z żurawiną
Wegańska szarlotka sypana
Ciasteczka z ziarnami