Oponki z karmelizowanymi bananami

Kategoria: deser

Czas: 3 h
Liczba porcji: 18 szt.

SKŁADNIKI

Ciasto na oponki

  • 3 średniej wielkości, dojrzałe banany
  • 4-5 łyżek brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Bolinero
  • 300 g mąki pszennej
  • 5 g suszonych drożdży
  • szczypta soli
  • 50 g ciepłego mleka
  • 40 g roztopionego masła extra osełka Miletto

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • chrupiące musli, orzechy

Błyszcząca polewa czekoladowa

  • 3/4 łyżki żelatyny w proszku
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 95 g masła extra osełka Miletto
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki kakao
  • odrobina gorącej wody (w razie potrzeby)

oponki-z-karmelizowanymi-bananami-(5).jpg (1)

PRZYGOTOWANIE

Banany obierz, przekrój na połowę i otocz w brązowym cukrze. Ułóż na rozgrzanej patelni o nieprzywierającej powłoce i karmelizuj z obu stron przez ok. 2-3 minuty na średnim ogniu. Zdejmij owoce, przełóż do miseczki i odstaw do wystudzenia. Zblenduj na gładkie puree z dodatkiem mielonego cynamonu.

Mąkę, suszone drożdże i sól przesiej do miski. Dodaj puree bananowe, jajko oraz mleko. Wszystkie składniki wymieszaj przy użyciu miksera lub ręcznie. Wlej przestudzone masło i wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta. Przełóż ciasto do natłuszczonej olejem miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Ciasto przełóż na podsypany mąką blat i rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Wycinaj oponki o średnicy ok. 6- 6,5 cm. W środku wytnij mniejsze kółeczka np. nakrętką lub tylką cukierniczą.

Oponki smaż na rozgrzanym oleju do temperatury 180 stopni przez ok. 30- 35 sekund z każdej strony. Wyjmij z oleju i odłóż na papierowy ręcznik.

Polewa czekoladowa

Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach zimnej wody, zostaw na chwilę, żeby napęczniała. Cukier i kakao przesiej do rondla, dodaj masło, postaw na małym ogniu i mieszaj od czasu do czasu, aż masło całkiem się rozpuści, a wszystkie składniki połączą się w jednolitą, błyszczącą polewę. Jeśli zauważysz, że polewa się rozwarstwia, dolej odrobinę wody. Polewa powinna być gładka i błyszcząca. Zagotuj i zdejmij z palnika.  Dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj. Polewę wylej na płaski talerz i zanurzaj wierzch oponek w polewie. Posyp musli, orzechami lub innymi, ulubionymi dodatkami. Układaj oponki na papierze/kratce i pozostaw do zastygnięcia polewy.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO