Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Oponki jogurtowe

Liczba porcji: ok. 8 dużych oponek

SKŁADNIKI

Ciasto kruche:

  • 220 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka spirytusu

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE

Do miski przesiej suche składniki: mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj cukier i wymieszaj. Wbij jajko, dodaj jogurt, skórkę z cytryny oraz spirytus i wyrabiaj całość na jednolite ciasto.

Gotowe ciasto przełóż na posypaną mąką blat i rozwałkuj na grubość ok 1 cm. Szklanką wycinaj w cieście większe kółka, z kolei w środku kieliszkiem mniejsze kółka. Oponki smaż na oleju rozgrzanym do temperatury 175 stopni na złoty kolor, obracając co jakiś czas na drugą stronę. Wykładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Podawaj od razu oprószone cukrem pudrem.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO