Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Muffinki piernikowe

Liczba porcji: 12 sztuk
Czas przygotowania:
45 min

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 170 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 - 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
  • 165 g drobnego cukru
  • 190 ml mleka
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 1 jajko

Krem:

  • 650 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
  • 300 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2 – 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dekoracja:

  • pierniczki
  • posypka cukrowa

PRZYGOTOWANIE

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę korzenną i kakao przesiej do miski. Dodaj cukier i wymieszaj. Do drugiej miski wlej mleko, olej, wbij jajka i wymieszaj rózgą kuchenną. Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj rózgą kuchenną na jednolitą masę tylko do połączenia. Nie miksuj mikserem! Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Masę przełóż łyżką do papilotek do 2/3 wysokości. Piecz w termoobiegu w temperaturze 175 stopni przez ok. 20-25 minut do tzw.: “suchego patyczka”. Studź na kratce.

Krem: W misie miksera umieść śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i wanilię. Miksuj do otrzymania gęstego kremu. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki. Każdą babeczkę udekoruj. Posyp cukrową posypką. Babeczki przechowuj w lodówce.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO