Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Miseczki czekoladowe z musem miętowym

Czas: 45 min
Ilość porcji: 6-8 deserów

SKŁADNIKI

Miseczki czekoladowe:

  • 6-8 sztuk balonów wodnych
  • 300 g białej czekolady

Mus miętowy:

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 300 g serka mascarpone
  • garść świeżej mięty
  • 200 g białej czekolady

PRZYGOTOWANIE

Miseczki czekoladowe: Balony nadmuchaj specjalną pompką do balonów wodnych, aż osiągną mniej więcej wielkość małego jabłka. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej (temperatura czekolady nie powinna przekroczyć 35 stopni C ).
W roztopionej czekoladzie zanurz balony do mniej więcej 1/3 wysokości. Na balonie czekolady powinno być dość sporo, aby miseczka była sztywna. Balony z czekoladą odłóż na deskę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw do lodówki, aż czekolada zastygnie. Kiedy czekolada już zastygnie, przebij balon szpilką i delikatnie usuń jego resztki ze środka. Gotowe miseczki napełnij musem i udekoruj listkami mięty oraz posiekaną mleczną czekoladą.

Mus miętowy: Połowę (150 ml) śmietanki zagotuj razem ze świeżą miętą, odstaw do wystudzenia na ok. 30-40 minut po tym czasie wyjmij listki mięty ze śmietany. Białą czekoladę posiekaj na drobne kawałeczki, zalej czekoladę pozostałą ciepłą śmietanką (150 ml), całość wymieszaj do połączenia. Odstaw do wystudzenia.
Do serka mascarpone wlej wystudzoną białą czekoladę ze śmietanką oraz wystudzoną miętową śmietankę. Całość zmiksuj na gładki i puszysty krem. Odstaw do schłodzenia.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO