Szukaj
prosto i wygodnie
Wyślij sms Wyślij e-mailLiczba porcji: 6 sztuk
Czas przygotowania:30 min + czas suszenia bezy 2,5 h
Beza:
Frużelina żurawinowa:
Krem pomarańczowy:
Beza: Przed przystąpieniem do ubijania bezy nagrzej piekarnik do 150 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Białka przelej do misy miksera. Ubij na pianę, niekoniecznie idealnie sztywną. Stopniowo dodawaj cukier, po łyżce, cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Miksuj dokładnie i długo po każdej dodanej porcji cukru. Na koniec piana powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca. Na koniec dodaj sok z cytryny i ubij krótko. Dodaj przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj szpatułką. Dodaj przesiane kakao i przemieszaj jeden raz. Chodzi o to, aby kakao było widoczne i nie wmieszane w pianę bezową.
Masę bezową przełóż na blaszkę formując w odstępach niewielkie porcje, ok. 5 - 6 szt. Delikatnie rozsmaruj formując łyżeczką dołek na środku każdej bezy. Beza ma tendencję to wybrzuszania, dlatego należy zrobić miejsce na krem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i od razu zmniejsz do temperaturę 100 stopni. Susz przez ok. 2 – 2,5 h. Po tym czasie beza powinna być biała, chrupiąca z zewnątrz, na spodzie oraz bokach. Studź w lekko uchylonym piekarniku.
Frużelina żurawinowa: Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Żurawinę umieść w niewielkim rondelku, wsyp cukier i wymieszaj. Całość podgrzewaj do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodaj sok z cytryny, mąkę wymieszaną z wodą i mieszając całość zagotuj. Frużelinę zdejmij z palnika. Dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Odstaw do wystudzenia, a następnie schłodź w lodówce, aby całość nieco zgęstniała. Frużelina powinna mieć konsystencję sosu owocowego podobnego do kisielu.
Krem pomarańczowy: W misie miksera umieść śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Miksuj do otrzymania gęstego kremu. Po koniec ubijania dodaj skórkę otartą ze sparzonej pomarańczy. Gotowy krem rozsmaruj na środku każdej bezy. Na wierzch wyłóż frużelinę żurawinową. Podawaj od razu!
Kokosowa panna cotta z kaki i figą
Rogaliki drożdzowe
Oponki z karmelizowanymi bananami
Bułeczki kakaowe z cynamonem
Sernik
Tort z kremem śmietankowym
Wielkanocne cytrynowe ciasteczka
Bananowe blondie
Bananowe placuszki
Wegańskie banoffee
Zuchowe brownie, czyli ciasto czekoladowe z owocami
Zuchowe miseczki czyli tartaletki z warzywami
Jagielnik kakaowy, idealny deser na Dzień Dziecka
Ciasto z borówkami amerykańskimi
Letnia sałatka arbuzowa z serem feta
Brownie z malinami i orzechami
Kruche babeczki z kremem kokosowym i owocami
Koktajl warstwowy
Jogurtowy pudding chia z konfiturą rabarbarowo-truskawkową
Gofry maślane z jogurtem i owocami
Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej
Bezglutenowe brownie z gruszką
Jogurtowe lody z borówkami
Bułeczki odrywane ze śliwkami
Tarta ze śliwkami i bezą włoską
Beza z kremem śmietankowym i brzoskwiniami
Tiramisu śliwkowe
Sernik mandarynkowy z galaretką śliwkową
Babeczki dyniowe z kremem czekoladowym i krokantem
Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi i gruszką
Mini serniczki dyniowe
Lody pomarańczowe serwowane w pomarańczy
Tort ciasteczkowy z kremem czekoladowym
Kruche babeczki z karmelizowanymi orzechami i kremem czekoladowym
Brownie świąteczne
Pierniczki Świąteczne
Potrójnie czekoladowy deser
Sernik z bakaliami
Strucla makowa
Sernik z pierniczkami
Tort czekoladowy z konfiturą żurawinową i kremem pralinowym
Oponki z ciasta parzonego
Oponki z ciasta parzonego
Donaty z lukrem i kolorową posypką
Donaty z lukrem i kolorową posypką
Kruche ciasteczka Walentynkowe
Kruche ciasteczka Walentynkowe
Babeczki Walentynkowe
Babeczki Walentynkowe
Batoniki kokosowe
Batoniki kokosowe
Gofry bezglutenowe z rukolą, wędzonym boczkiem i jajkiem w koszulce
Gofry bezglutenowe z rukolą, wędzonym boczkiem i jajkiem w koszulce
Churros z kremem budyniowym karmelem i orzechami
Churros z kremem budyniowym karmelem i orzechami
Pączki z konfiturą różaną
Pączki z konfiturą różaną
Miseczki czekoladowe z musem miętowym
Marmurkowa babka pistacjowa z białą czekoladą
Babka czekoladowa
Tort czekoladowy z kremem chałwowym
Babeczki do koszyczka
Mazurek kajmakowy z bakaliami
Kruche rogaliki migdałowe
Sernik z brzoskwiniami
Wielkanocne brownie z serem
Pomarańczowy mazurek z bezą
Sernik z musem rabarbarowym
Babeczki na Dzień Dziecka
Buchty z twarogiem
Zapiekana bułka maślana z rabarbarem
Deser lodowy w kilka minut
Ciasteczka na Halloween
Świąteczna tarta z nadzieniem migdałowo - orzechowym i suszoną żurawiną
Mandarynkowa babka
Piernik z powidłami i marcepanem
Kruche ciasteczka korzenne z marmoladą
Czekoladowe babeczki świąteczne z nadzieniem wiśniowym z rumem - choinki
Makowy sernik na kruchym cieście
Kruche ciasteczka z konfiturą
Piernik z kawą i bakaliami
Pierniczki z nadzieniem
Ciasto miodowe
Babeczki z makiem
Pączki z bitą śmietaną
Eklery z bitą śmietaną
Ciasteczka walentynkowe z dżemem
Ekspresowe minipączki
Oponki jogurtowe
Mus z białej czekolady bez jajek
Babka kakaowo - waniliowa
Kruche babeczki wielkanocne z kremem budyniowym
Ciasto pomidorowe
Kruche ciastka na patyku
Truskawkowe tiramisu
Ciasto biszkoptowe z truskawkami
Kruchy tort z owocami
Zabaglione z prosecco i owocami
Pudding chia z morelami i malinami
Ciasto czekoladowo - dyniowe
Ciasto kruche ze śliwkami
Kruche ciasteczka nietoperze
Placuszki dyniowe
Babeczki na Halloween
Jesienne bliny z gruszką i miodem
Churros z kremem daktylowo - czekoladowym
Tartaletki migdałowe z suszonymi figami
Gofry belgijskie
Arancini
Muffinki piernikowe
Mini Pavlova z żurawiną i pomarańczą
Choinki brownie
Deser szampański z żurawiną
Wegańska szarlotka sypana
Ciasteczka z ziarnami
Kruche ciasteczka na gotowanych żółtkach
Sernik z cytrynowym curdem
Herbaciana babka z bakaliami
Koszyczki wielkanocne
Mazurek z bakaliami
Babka marmurkowa
Malinowe Cake Pops