Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Mini Pavlova z żurawiną i pomarańczą

Liczba porcji: 6 sztuk
Czas przygotowania:
30 min + czas suszenia bezy 2,5 h

SKŁADNIKI

Beza:

  • 100 g białka (3 białka)
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kakao

Frużelina żurawinowa:

  • 250 g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • ok. 110 g - 160 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej wymieszana z 1 łyżką wody
  • 1,5 łyżeczki żelatyny + 25 ml zimnej wody

Krem pomarańczowy:

  • 600 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z pomarańczy

PRZYGOTOWANIE

Beza: Przed przystąpieniem do ubijania bezy nagrzej piekarnik do 150 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Białka przelej do misy miksera. Ubij na pianę, niekoniecznie idealnie sztywną. Stopniowo dodawaj cukier, po łyżce, cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Miksuj dokładnie i długo po każdej dodanej porcji cukru. Na koniec piana powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca. Na koniec dodaj sok z cytryny i ubij krótko. Dodaj przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj szpatułką. Dodaj przesiane kakao i przemieszaj jeden raz. Chodzi o to, aby kakao było widoczne i nie wmieszane w pianę bezową.
Masę bezową przełóż na blaszkę formując w odstępach niewielkie porcje, ok. 5 - 6 szt. Delikatnie rozsmaruj formując łyżeczką dołek na środku każdej bezy. Beza ma tendencję to wybrzuszania, dlatego należy zrobić miejsce na krem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i od razu zmniejsz do temperaturę 100 stopni. Susz przez ok. 2 – 2,5 h. Po tym czasie beza powinna być biała, chrupiąca z zewnątrz, na spodzie oraz bokach. Studź w lekko uchylonym piekarniku.

Frużelina żurawinowa: Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Żurawinę umieść w niewielkim rondelku, wsyp cukier i wymieszaj. Całość podgrzewaj do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodaj sok z cytryny, mąkę wymieszaną z wodą i mieszając całość zagotuj. Frużelinę zdejmij z palnika. Dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Odstaw do wystudzenia, a następnie schłodź w lodówce, aby całość nieco zgęstniała. Frużelina powinna mieć konsystencję sosu owocowego podobnego do kisielu.

Krem pomarańczowy: W misie miksera umieść śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Miksuj do otrzymania gęstego kremu. Po koniec ubijania dodaj skórkę otartą ze sparzonej pomarańczy. Gotowy krem rozsmaruj na środku każdej bezy. Na wierzch wyłóż frużelinę żurawinową. Podawaj od razu!

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!