Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Mazurek z bakaliami

Liczba porcji: 1 mazurek
Czas przygotowania: 
2 h

SKŁADNIKI

Ciasto kruche:

  • 240 g mąki pszennej
  • 170 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • 2 żółtka

Nadzienie:

  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej
  • 40 g suszonych daktyli Bakal Soft
  • 40 g suszonych fig Bakal Soft
  • 30 g orzechów laskowych
  • 30 g orzechów nerkowca
  • 40 g rodzynek sułtańskich

PRZYGOTOWANIE

Ciasto kruche:Masło dokładnie utrzyj mikserem z cukrem pudrem i żółtkami, następnie dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. Połącz ciasto w jednolitą kule, jeśli ciasto się nie klei dodaj łyżkę zimnej wody. Gotowe ciasto kruche zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Formę o wymiarach 20 x 30 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż na spód, z pozostałego ciasta przygotuj dwa cienkie wałki i zapleć je naprzemiennie. Nałóż zaplecione ciasto na boki ciasta, stworzy nam się charakterystyczny rant. Spód ciasta nakłuj widelcem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. Piecz ok. 15 - 20 minut.

Po ostudzeniu posmaruj masą kajmakową. Wierzch udekoruj posiekanymi suszonymi bakaliami.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO